Јачање сарадње у области животне средине и климатских промена

Јачање сарадње у области животне средине и климатских промена

12002802_1054227874590347_2281453170085981861_nУ Тирани је одржана Четврта Скрининг радионица у оквиру пројекта ЕКРАН (Регионална мрежа за приступање у области животне средине и климатских промена) веуана за израду Пилот пројекта за управљање сливом реке Дрине у оквиру Радне групе за управљање водама и квалитет вода (ECRAN - Environmental and Climate Regional Accession Network). Ово представља наставак пројекта Регионалне мрежа за приступање за област животне средине РЕНА (RENA - Regional Environmental Network for Accession), који финансира Европска унија.

Циљ овог пројекта је јачање регионалне сарадње између земаља кандидата за чланство у ЕУ и потенцијалних кандидата у области животне средине и климатских промена, на централном, локалном и регионалном нивоу укључујући владине и представнике организација цивилног друштва поменутих земаља као и размени информација са Европском Комисијом (ЕК) на тему развоја и имплементације ЕУ политика у овим областима. На радионици су учествовали представници из региона, као и представник Европске комисије, експерти на ЕКРАН пројекту и TAIEX експерти.

image-10daa06f00b50a4ed204b0f01bd98aa6d6651e4fbe634bc6614ff0024888c461-VЦиљ ове радионице је првенствено био усмерен на размену иницијалних информација између експерата ангажованих на пројекту ЕКРАН, кординаторима управљања у области вода (из одабраних земаља региона за овај пројекат) у зајeдничком сливу реке Дрине, а везан је за израду прекограничних Планова управљања речним сливом (RBMPs - river basin management plans), као и прекограничну сарадњу и бољу имплементацију Оквирне директиве. У израду овог Плана биће укључено и значајно питање које се односи на економску анализу у складу са Оквирном директивом о водама и др. Имплементација Оквирне директиве о водама захтева развијене РБМП (Планови управљања речним сливом) и прихватљиве и ефикасане ПоМ (Програме мера) за сваки део басена. Слив реке Дрине је одабран да буде Пилот слив за потребе демонстрације тј. како је потребно прилагодити Програм мера општим и специфичним условима и захтевима земаља учесница.

Република Србија је извршила попуњавање Анекса за потребе израде Пилот пројекта. Такође Република Србија је кроз презентацију приказала економску анализу и повраћај трошкова везану за ову тему као и економску анализу метода у спровођењу Оквирне директиве о водама. Учешће представника Министарства пољопривреде и заштите животне средине је од великог значаја због израде Планова управљања речним сливовима и Програма мера, како за реку Дрину тако и за све будуће сливове за које ће се радити ови Планови.