Jačanje saradnje u oblasti životne sredine i klimatskih promena

Jačanje saradnje u oblasti životne sredine i klimatskih promena

12002802_1054227874590347_2281453170085981861_nU Tirani je održana Četvrta Skrining radionica u okviru projekta EKRAN (Regionalna mreža za pristupanje u oblasti životne sredine i klimatskih promena) veuana za izradu Pilot projekta za upravljanje slivom reke Drine u okviru Radne grupe za upravljanje vodama i kvalitet voda (ECRAN - Environmental and Climate Regional Accession Network). Ovo predstavlja nastavak projekta Regionalne mreža za pristupanje za oblast životne sredine RENA (RENA - Regional Environmental Network for Accession), koji finansira Evropska unija.

Cilj ovog projekta je jačanje regionalne saradnje između zemalja kandidata za članstvo u EU i potencijalnih kandidata u oblasti životne sredine i klimatskih promena, na centralnom, lokalnom i regionalnom nivou uključujući vladine i predstavnike organizacija civilnog društva pomenutih zemalja kao i razmeni informacija sa Evropskom Komisijom (EK) na temu razvoja i implementacije EU politika u ovim oblastima. Na radionici su učestvovali predstavnici iz regiona, kao i predstavnik Evropske komisije, eksperti na EKRAN projektu i TAIEX eksperti.

image-10daa06f00b50a4ed204b0f01bd98aa6d6651e4fbe634bc6614ff0024888c461-VCilj ove radionice je prvenstveno bio usmeren na razmenu inicijalnih informacija između eksperata angažovanih na projektu EKRAN, kordinatorima upravljanja u oblasti voda (iz odabranih zemalja regiona za ovaj projekat) u zajedničkom slivu reke Drine, a vezan je za izradu prekograničnih Planova upravljanja rečnim slivom (RBMPs - river basin management plans), kao i prekograničnu saradnju i bolju implementaciju Okvirne direktive. U izradu ovog Plana biće uključeno i značajno pitanje koje se odnosi na ekonomsku analizu u skladu sa Okvirnom direktivom o vodama i dr. Implementacija Okvirne direktive o vodama zahteva razvijene RBMP (Planovi upravljanja rečnim slivom) i prihvatljive i efikasane PoM (Programe mera) za svaki deo basena. Sliv reke Drine je odabran da bude Pilot sliv za potrebe demonstracije tj. kako je potrebno prilagoditi Program mera opštim i specifičnim uslovima i zahtevima zemalja učesnica.

Republika Srbija je izvršila popunjavanje Aneksa za potrebe izrade Pilot projekta. Takođe Republika Srbija je kroz prezentaciju prikazala ekonomsku analizu i povraćaj troškova vezanu za ovu temu kao i ekonomsku analizu metoda u sprovođenju Okvirne direktive o vodama. Učešće predstavnika Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine je od velikog značaja zbog izrade Planova upravljanja rečnim slivovima i Programa mera, kako za reku Drinu tako i za sve buduće slivove za koje će se raditi ovi Planovi.