Изградња регионалне депоније у Суботици од јуна

Изградња регионалне депоније у Суботици од јуна

1У Суботици је одржан састанак између представника Министарства пољопривредеи заштите животне средине, града и ЕУ. На састанку је било речи о пројекту Регионалне депоније, као и другим еколошким пројектима. Речено је да би први грађевински радови на изградњи Регионалне депоније требало да почну у јуну и да се цео пројекат заврши до 28.јануара 2017.године.

„За изградњу Регионалног центра управљања отпадом кроз ИПА 2012 обезбеђено је од стране ЕУ 21 милион евра, а Министарсво пољопривреде и заштите животне средине обезбедило је 3,2 милиона евра за набавку опреме за јавна комунална предузећа, а локалне самоуправе треба да обезбеде 984.000 евра за изградњу рециклажних дворишта“, рекла је државни секретар Стана Божовић.

Божовић је истакла да је Министарство од самог почетка имало јасну надлежност и било посвећено пројекту, активно учествовало у свим фазама припреме и реализације пројекта, сарађујући са локалним самоуправама и осталим заинтересованим странама, као и да се изградњом Регионалне депоније решава проблем управљања комуналним отпадом Суботице, Бачке Тополе, Малог Иђоша, Чоке, Кањиже, Сенте и Новог Кнежевца, са укупним бројем становника од 280.000.

2„Све локалне самоуправе морају да планирају и испуне своје обавезе у смислу кофинасирања пројекта и изградње рециклажних дворишта. Сматрамо да је ово пример добре праксе, и доказ за то је да су сви текући проблеми којих је било у досадашњем току пројекта решени заједничким напорима, и изградња се планира за јуни. Овим пројектом желимо да покажемо да заједничкима напорима и максималном посвећеношћу свих актера - Министарства, регионалног предузећа Суботица, Покрајинског секретаријата, општина и Јавних комуналних предузећа, инфраструктурни пројекти из сектора отпада се могу успешно реализовати“, рекла је државни секретар Божовић.

Пројекат ће да обезбеди изградњу регионалне депоније, трансфер станице, рециклажних дворишта, инфраструктуру за компостирање, секундарну селекцију отпада, набавку потребне опреме за примарну селекцију, сакупљање и транспорт отпада.Имплементацијом овог пројекта ће се обезбедити управљање комуналним отпадом према захтевима ЕУ и у складу са домаћим законодавством.