Izgradnja regionalne deponije u Subotici od juna

Izgradnja regionalne deponije u Subotici od juna

1U Subotici je održan sastanak između predstavnika Ministarstva poljoprivredei zaštite životne sredine, grada i EU. Na sastanku je bilo reči o projektu Regionalne deponije, kao i drugim ekološkim projektima. Rečeno je da bi prvi građevinski radovi na izgradnji Regionalne deponije trebalo da počnu u junu i da se ceo projekat završi do 28.januara 2017.godine.

„Za izgradnju Regionalnog centra upravljanja otpadom kroz IPA 2012 obezbeđeno je od strane EU 21 milion evra, a Ministarsvo poljoprivrede i zaštite životne sredine obezbedilo je 3,2 miliona evra za nabavku opreme za javna komunalna preduzeća, a lokalne samouprave treba da obezbede 984.000 evra za izgradnju reciklažnih dvorišta“, rekla je državni sekretar Stana Božović.

Božović je istakla da je Ministarstvo od samog početka imalo jasnu nadležnost i bilo posvećeno projektu, aktivno učestvovalo u svim fazama pripreme i realizacije projekta, sarađujući sa lokalnim samoupravama i ostalim zainteresovanim stranama, kao i da se izgradnjom Regionalne deponije rešava problem upravljanja komunalnim otpadom Subotice, Bačke Topole, Malog Iđoša, Čoke, Kanjiže, Sente i Novog Kneževca, sa ukupnim brojem stanovnika od 280.000.

2„Sve lokalne samouprave moraju da planiraju i ispune svoje obaveze u smislu kofinasiranja projekta i izgradnje reciklažnih dvorišta. Smatramo da je ovo primer dobre prakse, i dokaz za to je da su svi tekući problemi kojih je bilo u dosadašnjem toku projekta rešeni zajedničkim naporima, i izgradnja se planira za juni. Ovim projektom želimo da pokažemo da zajedničkima naporima i maksimalnom posvećenošću svih aktera - Ministarstva, regionalnog preduzeća Subotica, Pokrajinskog sekretarijata, opština i Javnih komunalnih preduzeća, infrastrukturni projekti iz sektora otpada se mogu uspešno realizovati“, rekla je državni sekretar Božović.

Projekat će da obezbedi izgradnju regionalne deponije, transfer stanice, reciklažnih dvorišta, infrastrukturu za kompostiranje, sekundarnu selekciju otpada, nabavku potrebne opreme za primarnu selekciju, sakupljanje i transport otpada.Implementacijom ovog projekta će se obezbediti upravljanje komunalnim otpadom prema zahtevima EU i u skladu sa domaćim zakonodavstvom.