Годишњи састанак Архус центара 2018

Годишњи састанак Архус центара 2018

Архус центри и јавни информативни центри за заштиту животне средине из 15 земаља одржали су 19. и 20. септембра у Исик-Кулу, Киргистан, годишњи састанак, чији је фокус био на Агенди за одрживи развој 2030 и њеним циљевима.

Састанку су присуствовали представници Архус центара и јавних информативних центара, министарстава надлежних за животну средину, експерти из ове области и представници међународних организација. У раду састанка учествовао је представник Министарства заштите животне средине.

Тренутно, широка мрежа Архус центара у 14 земаља чланица ОЕБС дистрибуира информације о животној средини, обезбеђује учешће јавности у доношењу одлука и олакшава приступ правди. Такође, пружају платформе за дијалог грађана, државних институција и приватног сектора о изазовима животне средине. Архус центри и јавни информативни центри за заштиту животне средине од користи су у претварању глобалних еколошких обавеза у конкретне акције на терену и пружају солидан оквир владама да ефикасно ангажују јавност за постизање циљева одрживог развоја. Значајан је њихов допринос промоцији мирних и инклузивних друштава за одрживи развој.

Дводневни састанак завршен је одласком на место успешно спроведене кампање чишћења језера Исик-Кул, коју су заједнички спроводиле локалне власти и Архус центар у Исик-Кулу, уз подршку Финског института за воде.

Годишњи састанак Архус центара организовали су Програмска канцеларија ОЕБС у Бишкеку и Канцеларија координатора ОЕБС за економске и еколошке активности.