Godišnji sastanak Arhus centara 2018

Godišnji sastanak Arhus centara 2018

Arhus centri i javni informativni centri za zaštitu životne sredine iz 15 zemalja održali su 19. i 20. septembra u Isik-Kulu, Kirgistan, godišnji sastanak, čiji je fokus bio na Agendi za održivi razvoj 2030 i njenim ciljevima.

Sastanku su prisustvovali predstavnici Arhus centara i javnih informativnih centara, ministarstava nadležnih za životnu sredinu, eksperti iz ove oblasti i predstavnici međunarodnih organizacija. U radu sastanka učestvovao je predstavnik Ministarstva zaštite životne sredine.

Trenutno, široka mreža Arhus centara u 14 zemalja članica OEBS distribuira informacije o životnoj sredini, obezbeđuje učešće javnosti u donošenju odluka i olakšava pristup pravdi. Takođe, pružaju platforme za dijalog građana, državnih institucija i privatnog sektora o izazovima životne sredine. Arhus centri i javni informativni centri za zaštitu životne sredine od koristi su u pretvaranju globalnih ekoloških obaveza u konkretne akcije na terenu i pružaju solidan okvir vladama da efikasno angažuju javnost za postizanje ciljeva održivog razvoja. Značajan je njihov doprinos promociji mirnih i inkluzivnih društava za održivi razvoj.

Dvodnevni sastanak završen je odlaskom na mesto uspešno sprovedene kampanje čišćenja jezera Isik-Kul, koju su zajednički sprovodile lokalne vlasti i Arhus centar u Isik-Kulu, uz podršku Finskog instituta za vode.

Godišnji sastanak Arhus centara organizovali su Programska kancelarija OEBS u Biškeku i Kancelarija koordinatora OEBS za ekonomske i ekološke aktivnosti.