Годишња конференција Aрхус центара

Годишња конференција Aрхус центара

Arhus centriУ сусрет обележавања светског дана заштите животне средине представници Министарства пољопривреде и заштите животне средине су учествовали на годишњој Конференцији Архус центара из земаља чланица ОЕБС-а, коју је организовала Организација за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС) у Бечу.

Конференцији је присуствовало преко 100 представника националних делегација и Архус центара из укупно 14 земаља из Србије, Јерменије, Албаније, Азербејџана, Белорусије, Босне и Херцеговине, Грузије, Казахстана, Киргистана, Молдавије, Црне-Горе, Таџикистана, Туркменистана и Украјине. На Конференцији се дискутовало о доприносу Архус центара демократији, транспарентности и одговорности у области заштите животне средине.

Саветник министар Јовица Чекић, представник председавања Србије ОЕБС-ом  је изјавио да Република Србија у потпуности подржава имплементацију Архуске конвенције и рад Архус центара које ће ставити на листу приоритета ове године а наставиће да им пружа подршку и у будућности.

Директор Сектора за заштиту животне средине Економске Комисије Уједињених Нација  за Европу Марко Кајнер је нагласио да Архус центри представљају основу за практичну имплементацију Архуске конвенције на лицу места.

Мастрихтска декларација која је усвојена на петом састанку Страна Архуске конвенције у Мастрихту јула 2014. године признаје значајну улогу Архус центрима  у имплементацији Архуске конвенције. Архус центри су платформе које удружују различите заинтересоване стране као што је цивилни сектор, влада, органи локалне самоуправе и приватни сектор у сарадњи на решавању еколошких питања. Наглашен је значај прекограничне сарадње и умрежавања Архус центара на спровођењу политика заштите  животне средине. Представљена је важност учешћа цивилног сектора у прекограничном управљању водама што је од великог утицаја на ефективно спровођење политика и стратегија у области политике заштите вода. Закључено је да Архус центри могу значајно допринети учешћу јавности у датим процесима. На Конференцији су представници Архус центара презентовали своје активности и искуства као и тешкоће у области управљања водама, борбе против климатских промена, смањења опасности од природних непогода и спровођењу Архуске конвенције.

Најважнији сегмент састанка је било потписивање Декларације о сарадњи између Архус центара региона Југоисточне Европе међу којима су били представници и 4 Архус центра из Републике Србије - Архус центар Нови Сад,  Архус центар Крагујевац, Архус центар Суботица и Архус центар Јужне и источне Србије.