Godišnja konferencija Arhus centara

Godišnja konferencija Arhus centara

Arhus centriU susret obeležavanja svetskog dana zaštite životne sredine predstavnici Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine su učestvovali na godišnjoj Konferenciji Arhus centara iz zemalja članica OEBS-a, koju je organizovala Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) u Beču.

Konferenciji je prisustvovalo preko 100 predstavnika nacionalnih delegacija i Arhus centara iz ukupno 14 zemalja iz Srbije, Jermenije, Albanije, Azerbejdžana, Belorusije, Bosne i Hercegovine, Gruzije, Kazahstana, Kirgistana, Moldavije, Crne-Gore, Tadžikistana, Turkmenistana i Ukrajine. Na Konferenciji se diskutovalo o doprinosu Arhus centara demokratiji, transparentnosti i odgovornosti u oblasti zaštite životne sredine.

Savetnik ministar Jovica Čekić, predstavnik predsedavanja Srbije OEBS-om  je izjavio da Republika Srbija u potpunosti podržava implementaciju Arhuske konvencije i rad Arhus centara koje će staviti na listu prioriteta ove godine a nastaviće da im pruža podršku i u budućnosti.

Direktor Sektora za zaštitu životne sredine Ekonomske Komisije Ujedinjenih Nacija  za Evropu Marko Kajner je naglasio da Arhus centri predstavljaju osnovu za praktičnu implementaciju Arhuske konvencije na licu mesta.

Mastrihtska deklaracija koja je usvojena na petom sastanku Strana Arhuske konvencije u Mastrihtu jula 2014. godine priznaje značajnu ulogu Arhus centrima  u implementaciji Arhuske konvencije. Arhus centri su platforme koje udružuju različite zainteresovane strane kao što je civilni sektor, vlada, organi lokalne samouprave i privatni sektor u saradnji na rešavanju ekoloških pitanja. Naglašen je značaj prekogranične saradnje i umrežavanja Arhus centara na sprovođenju politika zaštite  životne sredine. Predstavljena je važnost učešća civilnog sektora u prekograničnom upravljanju vodama što je od velikog uticaja na efektivno sprovođenje politika i strategija u oblasti politike zaštite voda. Zaključeno je da Arhus centri mogu značajno doprineti učešću javnosti u datim procesima. Na Konferenciji su predstavnici Arhus centara prezentovali svoje aktivnosti i iskustva kao i teškoće u oblasti upravljanja vodama, borbe protiv klimatskih promena, smanjenja opasnosti od prirodnih nepogoda i sprovođenju Arhuske konvencije.

Najvažniji segment sastanka je bilo potpisivanje Deklaracije o saradnji između Arhus centara regiona Jugoistočne Evrope među kojima su bili predstavnici i 4 Arhus centra iz Republike Srbije - Arhus centar Novi Sad,  Arhus centar Kragujevac, Arhus centar Subotica i Arhus centar Južne i istočne Srbije.