Француска подржава Србију у решавању питања заштите животне средине

Француска подржава Србију у решавању питања заштите животне средине

Министар заштите животне средине Горан Триван примио је данас у куртоазну посету изванредног и опуномоћеног амбасадора Француске у Србији Њ.Е. Фредерика Мондолонија. У разговору посвећеном развијању сарадње две земље у области заштите животне средине, амбасадор Мондолини је нагласио  опредељеност Француске за укљученост у еколошку проблематику, и заинтересованост своје земље да настави на развијању билатералних односа и сарадње са Србијом у овој области. Честитао је министру Тривану на личном ангажману у афирмисању заштите животне средине као теме у јавности. Посебно интересовање амбасадор је изразио за резултате једногодишњег постојања и рада Министарства. Помињући еколошке промотивне, образовне активности Француске у Србији као што је “Караван за климу“ и реализацију заједничких пројеката, амбасадор је изразио заинтересованост Француске за развој билатералних односа са Србијом и помоћ на њеном путу ка Европској унији.

Желећи добродошлицу и успешан мандат амбасадору Мондолинију, министар Триван је рекао да дуготрајно, много пута историјски доказано пријатељство између две земље, као и опредељење за екологију председника Француске, представљају добар основ за јачање сарадње Француске и Србије у области заштите животне средине, а Француску делегирају за најближег могућег саговорника. Захвалио се на оцени амбасадора, и при том нагласио да тема заштите животне средине мора бити подигнута на виши ниво, како у друштву, тако и у јавној политици. „Задовољни смо резултатима које смо постигли за годину дана од оснивања Министарства, како на унапређењу законодавства, тако и по другим питањима, као што је пробијање теме о заштити животне средине у јавности, отварајући историјска питања, као што су питање опасног отпада, историјског отпада, прераде отпадних вода, прераде комуналог отпада, заштите природе, итд“, рекао је. Настојање уложено током протеклих месеци на јачању уверења о непходности заштите животне средине, следеће године ће бити усмерено на формулисање буџета у овој области, које ће морати бити знатно веће, најавио је Триван. „Уколико желимо финансијску помоћ других земаља, морамо више сами да инвестирамо, а у заштиту животне средине у Србији у наредних 30 година потребно је уложити око 15 милијарди“. Међутим, ову област потребно је посматрати као озбиљну развојну шансу Србије, нагласио је, а могући пројекти и јавно-приватно партнерство су пут да се развојним инвестицијама решавају историјски еколошки проблеми на наше земље. Триван је поменуо пројекат санирања депоније Винча као први пројекат јавно-приватног партнерства у Србији, који би могао да буде пример и за друге сличне пројекте у Србији на основу могућности које пружа управљање отпадом, отпадним водама, у заштити природе, итд.

Саговорници су се сложили да постоји широка основа за развој билатералних  односа две земље у области заштите животне средине, и изразили заједничку опредељеност за њихово јачање у наредном периоду.