Дујановић: Сарадња надлежних смањиће последице елементарних непогода

Дујановић: Сарадња надлежних смањиће последице елементарних непогода

Дујановић: Сарадња надлежних смањиће последице елементарних непогода

Државни секретар у Министарству заштите животне средине Александар Дујановић поручио је данас у Ваљеву, да је ресор из којег долази на располагању за сваки вид сарадње, како би се смањиле негативне последице криза које настају због елементарних непогода, најчешће поплава и пожара, због чега последично долази и до већег загађења.

На састанку са представницима Министарства унутрашњих послова, Србијавода и челника локалних самоуправа Колубарског округа, истакнуто је да је добро координисана акција када дође до непогоде кључна, како би се ефикасно заштитили грађани и спречила финансијска штета.

Државни секретар Дујановић је, говорећи о надлежности ресора из којег долази, указао да  су дивље депоније које ничу уз обале река велики проблем, јер услед сваке падавине део тог отпада заврши у речним токовима. Он је истакао и проблем третмана отпада, чак и кад се депоније уклоне, наводећи да је решење у изградњи регионалног центра упраљање отпадом.

- У плану је изградња регионалног система Колубара-Каленић, којим ће бити обухваћене готово све локалне самоуправе Колубарског округа. Када се изгради овај регионални центар, одлагање отпада радиће се по свим еколошким стандардима – рекао је Дујановић.

Поред државног секретара Министарства заштите животне средине, састанку је присуствовао и државни секретар Министарства унутрашњих послова Бојан Јоцић, начелник Сектора за ванредне ситуације Лука Чаушић, директор предузећа „Србијаводе“ Горан Пузовић.

Домаћин састанка био је градоначелник Ваљева Лазар Гојковић, а учествовали су и председници општина Уб Дарко Глишић, Лајковац Андрија Живковић, Мионица Бобан Јанковић, Осечина Никола Томић, и Љиг Драган Лазаревић.