Dujanović: Saradnja nadležnih smanjiće posledice elementarnih nepogoda

Дујановић: Сарадња надлежних смањиће последице елементарних непогода

Dujanović: Saradnja nadležnih smanjiće posledice elementarnih nepogoda

Državni sekretar u Ministarstvu zaštite životne sredine Aleksandar Dujanović poručio je danas u Valjevu, da je resor iz kojeg dolazi na raspolaganju za svaki vid saradnje, kako bi se smanjile negativne posledice kriza koje nastaju zbog elementarnih nepogoda, najčešće poplava i požara, zbog čega posledično dolazi i do većeg zagađenja.

Na sastanku sa predstavnicima Ministarstva unutrašnjih poslova, Srbijavoda i čelnika lokalnih samouprava Kolubarskog okruga, istaknuto je da je dobro koordinisana akcija kada dođe do nepogode ključna, kako bi se efikasno zaštitili građani i sprečila finansijska šteta.

Državni sekretar Dujanović je, govoreći o nadležnosti resora iz kojeg dolazi, ukazao da  su divlje deponije koje niču uz obale reka veliki problem, jer usled svake padavine deo tog otpada završi u rečnim tokovima. On je istakao i problem tretmana otpada, čak i kad se deponije uklone, navodeći da je rešenje u izgradnji regionalnog centra upraljanje otpadom.

- U planu je izgradnja regionalnog sistema Kolubara-Kalenić, kojim će biti obuhvaćene gotovo sve lokalne samouprave Kolubarskog okruga. Kada se izgradi ovaj regionalni centar, odlaganje otpada radiće se po svim ekološkim standardima – rekao je Dujanović.

Pored državnog sekretara Ministarstva zaštite životne sredine, sastanku je prisustvovao i državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Bojan Jocić, načelnik Sektora za vanredne situacije Luka Čaušić, direktor preduzeća „Srbijavode“ Goran Puzović.

Domaćin sastanka bio je gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković, a učestvovali su i predsednici opština Ub Darko Glišić, Lajkovac Andrija Živković, Mionica Boban Janković, Osečina Nikola Tomić, i Ljig Dragan Lazarević.