Државни секретар Иван Карић о раду и плановима Министарства заштите животне средине у Крушевцу

Државни секретар Иван Карић о раду и плановима Министарства заштите животне средине у Крушевцу

1Државни секретар Министар заштите животне средине Иван Карић на скупу који је одржан 13. децембра 2017. у Крушевцу, у организацији Удружења грађана „Крушевачки еколошки центар“, представио је најзначајније реализоване и планиране активности Министарства.

Говорећи о предстојећим задацима Министарства и приоритетима у њиховом решавању, државни секретар Иван Карић нагласио је значај боље комуникације и ближе сарадње са локалним самуправама за успешније сагледавање стања животне средине у локалним заједницама, и решавање горућих еколошких проблема. Посете представника Министарства локалним самуправама допринеће бољем сагледавању стања на терену, што ће послужити у изради општег плана активности Министарства, с крајњим циљем побољшања свеукупног квалитета живота грађана, додао је Карић.

2За решавање главних проблема у заштити животне средине који су мање-више слични у различитим локалним срединама, на чему ће се наредних месеци Министарство ангажовати, потребно је јачање јавно-приватног партнерства, као и укључивање и ангажовање стручњака . „Зелена економија“ отвара шансе за нова улагања и отварање нових радних места, и за ангажовање младих стручњака који би требало да се едукују и усавршавају у области заштите животне средине.

            На скупу су присутни упознати са активностима које се предузимају у вези климатских промена, и представљен јавни позив упућен у оквиру пројекта „Локални развој отпоран на климатске промене“.

3Скупу су присуствовали, поред представника Министарства и заменице градоначелника Весне Лазаревић, представници јавно-комуналних предузећа Крушевца и суседних општина, Завода за јавно здравље, енергетски менаџери, студенти Високе хемијско – технолошке школе и ученици средњих школа, чланови организација и удружења, и други.