Државни секретар Иван Карић на Конференцији „Животна средина и грађани Балкана – улога и одрживост цивилног друштва“

Државни секретар Иван Карић на Конференцији „Животна средина и грађани Балкана – улога и одрживост цивилног друштва“

1Државни секретар Министарства заштите животне средине Иван Карић учествовао је у раду регионалне конференције „Животна средина и грађани Балкана – улога и одрживост цивилног друштва“ која је одржана 11. и 12. децембра 2017. године у Београду, у организацији Регионалног центра за животну средину (РЕК) за Централну и  Источну Европу, Канцеларија у Србији.

Ова дводневна конференција окупила је представнике невладиних организација, међународних организација, државних органа земаља и локалних заједница у региону, ради разматрања питања учешћа јавности и развијања сарадње у области заштите животне средине, као и о финансијској одрживости организација и проблема са којима се у овој области суочава цивилно друштво.

Државни секретар Иван Карић је у свом поздравном обраћању истакао да су овакви и слични скупови веома значајни форуми за изражавање и размену мишљења и искустава између различитих сектора и циљних јавности у области заштите животне средине. Министарство заштите животне средине свесно је значаја и улоге цивилног друштва као партнера у спровођењу најзначајнијих задатака за бољу и здравију животну средину грађана, и стога је ангажовано на развијању конструктивног дијалога и заједничке сарадње са НВО. Одржана Конференција добра је прилика за могућност сагледавања потреба и улоге цивилног друштва у Србији и региону, нагласио је.

2Михаил Димовски, извршни директор РЕК-а за Централну и Источну Европу, у свом излагању, отварајући скуп, нагласио је да Конференција представља спој свега за шта се РЕК залаже – транспарентност, одрживи развој и успешне европске интеграције кроз промовисање сарадње између влада, невладиног сектора, бизниса и других заинтересованих јавности. У оквиру Програма Конференције, првог дана реализован је панел на тему „Цивилно друштво за заштиту животне средине и активно заговарање“ и радионица о иновативном приступу учешћу јавности, а другог дана представљени су примери добре праксе организација из региона у области коришћења правних средстава у заговарању у области животне средине.

  Конференција је реализована у оквиру Програма подршке организацијама цивилног друштва у Србији у области животне средине – CSOnnect, уз подршку Агенције за међународни развој Краљевине Шведске (СИДА).