Državni sekretar Ivan Karić na Konferenciji „Životna sredina i građani Balkana – uloga i održivost civilnog društva“

Državni sekretar Ivan Karić na Konferenciji „Životna sredina i građani Balkana – uloga i održivost civilnog društva“

1Državni sekretar Ministarstva zaštite životne sredine Ivan Karić učestvovao je u radu regionalne konferencije „Životna sredina i građani Balkana – uloga i održivost civilnog društva“ koja je održana 11. i 12. decembra 2017. godine u Beogradu, u organizaciji Regionalnog centra za životnu sredinu (REK) za Centralnu i  Istočnu Evropu, Kancelarija u Srbiji.

Ova dvodnevna konferencija okupila je predstavnike nevladinih organizacija, međunarodnih organizacija, državnih organa zemalja i lokalnih zajednica u regionu, radi razmatranja pitanja učešća javnosti i razvijanja saradnje u oblasti zaštite životne sredine, kao i o finansijskoj održivosti organizacija i problema sa kojima se u ovoj oblasti suočava civilno društvo.

Državni sekretar Ivan Karić je u svom pozdravnom obraćanju istakao da su ovakvi i slični skupovi veoma značajni forumi za izražavanje i razmenu mišljenja i iskustava između različitih sektora i ciljnih javnosti u oblasti zaštite životne sredine. Ministarstvo zaštite životne sredine svesno je značaja i uloge civilnog društva kao partnera u sprovođenju najznačajnijih zadataka za bolju i zdraviju životnu sredinu građana, i stoga je angažovano na razvijanju konstruktivnog dijaloga i zajedničke saradnje sa NVO. Održana Konferencija dobra je prilika za mogućnost sagledavanja potreba i uloge civilnog društva u Srbiji i regionu, naglasio je.

2Mihail Dimovski, izvršni direktor REK-a za Centralnu i Istočnu Evropu, u svom izlaganju, otvarajući skup, naglasio je da Konferencija predstavlja spoj svega za šta se REK zalaže – transparentnost, održivi razvoj i uspešne evropske integracije kroz promovisanje saradnje između vlada, nevladinog sektora, biznisa i drugih zainteresovanih javnosti. U okviru Programa Konferencije, prvog dana realizovan je panel na temu „Civilno društvo za zaštitu životne sredine i aktivno zagovaranje“ i radionica o inovativnom pristupu učešću javnosti, a drugog dana predstavljeni su primeri dobre prakse organizacija iz regiona u oblasti korišćenja pravnih sredstava u zagovaranju u oblasti životne sredine.

  Konferencija je realizovana u okviru Programa podrške organizacijama civilnog društva u Srbiji u oblasti životne sredine – CSOnnect, uz podršku Agencije za međunarodni razvoj Kraljevine Švedske (SIDA).