Државни секретар Иван Карић на конференцији „Одговорно управљање отпадом и поглавље 27“

Државни секретар Иван Карић на конференцији „Одговорно управљање отпадом и поглавље 27“

Државни секретар Министарства заштите животне средине Иван Карић учествовао је на конференцији посвећеној одговорном управљању отпадом и поглављу 27 која је у организацији удружења „Зелени кључ“ и Асоцијације еколошких организација „Зелена листа Србије“ одржана 04. јуна 2018. године у Нишу.

На Конференцији се говорило о потребним решењима у управљању отпадом, успостављању европских стандарда и повезивању субјеката – државних органа, локалних самоуправа, привредних субјеката, у циљу остваривања чистије животне средине за грађане.

Државни секретар Министарства заштите животне средине и шеф Преговарачке групе 27 Иван Карић, представио је учесницима поступак отварања поглавља 27 у оквиру процеса приступања Европској унији, и активности које Министарство предузима. Представљајући статус Преговарачке позиције и план активности Преговарачке групе 27 у наредном периоду, Карић је између осталог истакао да су бројни изазови са којим се сусреће Преговарачка група 27. „Кад изградимо програм, моћи ћемо да почнемо да решавамо најтеже проблеме као што су управљање отпадом и управљање отпадним водама. Говоримо о периоду од 20 до 25 година, а очекујемо да ће све укупно коштати изнад 10 милијарди евра“, рекао је Карић.

Конференција је учешћем различитих заинтересованих субјеката у области управљања отпадом са аспекта поглавља 27, локалне самоуправе, привреде и цивилног сектора, била усмерена на допринос остваривању потенцијала за развој циркуларне, односно зелене економије, и системском решавању отпада у Србији.

Одржана симболично у сусрет 5. јуну Светском дану заштите животне средине,  у сарадњи са Регионалном привредном комором Нишавског, Пиротског и Топличког управног округа, Конференција је подржана од стране програма CSOnnect који реализује Регионални центар за животну средину (РЕЦ) уз помоћ Владе Краљевине Шведске.