Državni sekretar Ivan Karić na konferenciji „Odgovorno upravljanje otpadom i poglavlje 27“

Državni sekretar Ivan Karić na konferenciji „Odgovorno upravljanje otpadom i poglavlje 27“

Državni sekretar Ministarstva zaštite životne sredine Ivan Karić učestvovao je na konferenciji posvećenoj odgovornom upravljanju otpadom i poglavlju 27 koja je u organizaciji udruženja „Zeleni ključ“ i Asocijacije ekoloških organizacija „Zelena lista Srbije“ održana 04. juna 2018. godine u Nišu.

Na Konferenciji se govorilo o potrebnim rešenjima u upravljanju otpadom, uspostavljanju evropskih standarda i povezivanju subjekata – državnih organa, lokalnih samouprava, privrednih subjekata, u cilju ostvarivanja čistije životne sredine za građane.

Državni sekretar Ministarstva zaštite životne sredine i šef Pregovaračke grupe 27 Ivan Karić, predstavio je učesnicima postupak otvaranja poglavlja 27 u okviru procesa pristupanja Evropskoj uniji, i aktivnosti koje Ministarstvo preduzima. Predstavljajući status Pregovaračke pozicije i plan aktivnosti Pregovaračke grupe 27 u narednom periodu, Karić je između ostalog istakao da su brojni izazovi sa kojim se susreće Pregovaračka grupa 27. „Kad izgradimo program, moći ćemo da počnemo da rešavamo najteže probleme kao što su upravljanje otpadom i upravljanje otpadnim vodama. Govorimo o periodu od 20 do 25 godina, a očekujemo da će sve ukupno koštati iznad 10 milijardi evra“, rekao je Karić.

Konferencija je učešćem različitih zainteresovanih subjekata u oblasti upravljanja otpadom sa aspekta poglavlja 27, lokalne samouprave, privrede i civilnog sektora, bila usmerena na doprinos ostvarivanju potencijala za razvoj cirkularne, odnosno zelene ekonomije, i sistemskom rešavanju otpada u Srbiji.

Održana simbolično u susret 5. junu Svetskom danu zaštite životne sredine,  u saradnji sa Regionalnom privrednom komorom Nišavskog, Pirotskog i Topličkog upravnog okruga, Konferencija je podržana od strane programa CSOnnect koji realizuje Regionalni centar za životnu sredinu (REC) uz pomoć Vlade Kraljevine Švedske.