Државни секретар Божовић у посети Француској

Државни секретар Божовић у посети Француској

IMG-20150522-WA0003.jpgДржавни секретар Министарства пољопривреде и заштите животне средине Стана Божовић боравила је у Паризу, Француска, где се састатала са високим представницима француског Министарства eкологије, одрживог развоја и енергетике, у циљу анализе досадашњих и идентификације могућности за будућу сарадњу у области животне средине, а посебно климатских промена. Државни секретар Божовић сусрела се са Stephane Crouzat, дипломатским саветником француског Министра екологије, одрживог развоја и енергетике, Phillipe Geiger, замеником Директора за међународне и европске послове, Jerome Boutag, Директором Института за студије загађења ваздуха (који је научни и технички центар француског министарства, али и пртнерска институција Министарства пољопривреде и заштите животне средине Републике Србије на два кључна пројекта у области климатских промена) и другим представницима Министарства екологије, одрживог развоја и енергетике Републике Француске.

Божовић је представила је основне активности Министарства у области климатских промена. Нагласила је значај сарадње са француским институцијама у претходном периоду у области животне средине, а посебно климатских промена и изразила уверење да ће се ефикасна сарадња наставити и у будућности, посебно у процесу Европских интеграција, које су за Србију стратешки приоритет.

„Оквир сарадње са француским Министарством, дефинисан је билатералним уговором о сарадњи, који је већ резултирао конкретним активностима у области вода, заштите од удеса и смањење ризика од поплава“, рекла је Божовић и захвалила се на помоћи француском Министарству након катастрофалних поплава у мају 2014. године, као и изради анализа и извештаја по питању смањења ризика од поплава.

„Пројекти у области климатских промена, на којима је партнер француско Министарство, представљају окосницу система за мониторинг и извештавање у области климатских промена, а као основе за креирање и спровођење политика у области климатских промена, на ефикасан и одржив начин“, рекла је државни секретар.

Високе представнике институција Владе Републике Француске обавестила је да је Министарство пољопривреде и заштите животне средине, у сарадњи са осталим релеватним институцијама Владе, одредило своје намераване национално одређене могућности смањења емисија гасова са ефектом стаклене баште и да ће исте након разматрања и усвајања од стране Владе Србије бити достављене Секретаријату Оквирне конвенције УН о промени климе. Значајно је да је достављање намераваних национално одређених могућности смањења емисија гасова са ефектом стаклене баште држава чланица Оквирне конвенције УН о промени климе, један од кључних предуслова постизања успеха Конференције у Паризу. Државни секретар, Стана Божовић је посебно честитала фарнацуском Министарству на иницирању Закона о енергетској транзицији за зелени развој, који је у процедури усвајања.

Дипломатски саветник француског Министра екологије, одрживог развоја и енергетике, Stephane Crouzat честитао је српском Министартву на припреми намераваних национално одређених могућности смањења емисија гасова са ефектом стаклене баште. Захвалио се на досадашњој ефикасној и нагласио значај наставка овакве сарадње, два Министарства, и у предстојећем периоду. Подвукао је значај ове званичне посете са аспекта припреме за предстојећу Конференцију, која је за Француску од великог значаја, због чега Република Француска улаже велике напоре да постане лидер у ЕУ, а један од њих је и припрема Закона о енергетској транзицији за зелени развој.

IMG-20150522-WA0005.jpgКако би делегацији Р. Србије биле представљене неке од конкретних могућности и примери трансформације енергетске компаније у компанију која примењује циркуларну економију француско Министарство организовало је обилазак изложбеног простора Suez Environment, у коме су на изузетно прихватљив и занимљив начин представљени циљеви борбе против климатских промена. Иначе, ова компанија је један од покровитеља организације СОР 21. Делегација је такође обишла постројење за производњу топлотне и електричне енргије из отпада јавног предузећа Sytcom.

Представници француских институција означили су ову званичну посету као почетак важније етапе у сарадњи Републике Србије и Републике Француске.