Državni sekretar Božović u poseti Francuskoj

Državni sekretar Božović u poseti Francuskoj

IMG-20150522-WA0003.jpgDržavni sekretar Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Stana Božović boravila je u Parizu, Francuska, gde se sastatala sa visokim predstavnicima francuskog Ministarstva ekologije, održivog razvoja i energetike, u cilju analize dosadašnjih i identifikacije mogućnosti za buduću saradnju u oblasti životne sredine, a posebno klimatskih promena. Državni sekretar Božović susrela se sa Stephane Crouzat, diplomatskim savetnikom francuskog Ministra ekologije, održivog razvoja i energetike, Phillipe Geiger, zamenikom Direktora za međunarodne i evropske poslove, Jerome Boutag, Direktorom Instituta za studije zagađenja vazduha (koji je naučni i tehnički centar francuskog ministarstva, ali i prtnerska institucija Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Republike Srbije na dva ključna projekta u oblasti klimatskih promena) i drugim predstavnicima Ministarstva ekologije, održivog razvoja i energetike Republike Francuske.

Božović je predstavila je osnovne aktivnosti Ministarstva u oblasti klimatskih promena. Naglasila je značaj saradnje sa francuskim institucijama u prethodnom periodu u oblasti životne sredine, a posebno klimatskih promena i izrazila uverenje da će se efikasna saradnja nastaviti i u budućnosti, posebno u procesu Evropskih integracija, koje su za Srbiju strateški prioritet.

„Okvir saradnje sa francuskim Ministarstvom, definisan je bilateralnim ugovorom o saradnji, koji je već rezultirao konkretnim aktivnostima u oblasti voda, zaštite od udesa i smanjenje rizika od poplava“, rekla je Božović i zahvalila se na pomoći francuskom Ministarstvu nakon katastrofalnih poplava u maju 2014. godine, kao i izradi analiza i izveštaja po pitanju smanjenja rizika od poplava.

„Projekti u oblasti klimatskih promena, na kojima je partner francusko Ministarstvo, predstavljaju okosnicu sistema za monitoring i izveštavanje u oblasti klimatskih promena, a kao osnove za kreiranje i sprovođenje politika u oblasti klimatskih promena, na efikasan i održiv način“, rekla je državni sekretar.

Visoke predstavnike institucija Vlade Republike Francuske obavestila je da je Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine, u saradnji sa ostalim relevatnim institucijama Vlade, odredilo svoje nameravane nacionalno određene mogućnosti smanjenja emisija gasova sa efektom staklene bašte i da će iste nakon razmatranja i usvajanja od strane Vlade Srbije biti dostavljene Sekretarijatu Okvirne konvencije UN o promeni klime. Značajno je da je dostavljanje nameravanih nacionalno određenih mogućnosti smanjenja emisija gasova sa efektom staklene bašte država članica Okvirne konvencije UN o promeni klime, jedan od ključnih preduslova postizanja uspeha Konferencije u Parizu. Državni sekretar, Stana Božović je posebno čestitala farnacuskom Ministarstvu na iniciranju Zakona o energetskoj tranziciji za zeleni razvoj, koji je u proceduri usvajanja.

Diplomatski savetnik francuskog Ministra ekologije, održivog razvoja i energetike, Stephane Crouzat čestitao je srpskom Ministartvu na pripremi nameravanih nacionalno određenih mogućnosti smanjenja emisija gasova sa efektom staklene bašte. Zahvalio se na dosadašnjoj efikasnoj i naglasio značaj nastavka ovakve saradnje, dva Ministarstva, i u predstojećem periodu. Podvukao je značaj ove zvanične posete sa aspekta pripreme za predstojeću Konferenciju, koja je za Francusku od velikog značaja, zbog čega Republika Francuska ulaže velike napore da postane lider u EU, a jedan od njih je i priprema Zakona o energetskoj tranziciji za zeleni razvoj.

IMG-20150522-WA0005.jpgKako bi delegaciji R. Srbije bile predstavljene neke od konkretnih mogućnosti i primeri transformacije energetske kompanije u kompaniju koja primenjuje cirkularnu ekonomiju francusko Ministarstvo organizovalo je obilazak izložbenog prostora Suez Environment, u kome su na izuzetno prihvatljiv i zanimljiv način predstavljeni ciljevi borbe protiv klimatskih promena. Inače, ova kompanija je jedan od pokrovitelja organizacije SOR 21. Delegacija je takođe obišla postrojenje za proizvodnju toplotne i električne enrgije iz otpada javnog preduzeća Sytcom.

Predstavnici francuskih institucija označili su ovu zvaničnu posetu kao početak važnije etape u saradnji Republike Srbije i Republike Francuske.