Додељено шест уређаја за спречавање илегалне трговине супстанцама

Додељено шест уређаја за спречавање илегалне трговине супстанцама

„Министарство пољопривреде и заштите животне средине доделиће данас укупно шест идентификатора расхладних супстанци Управи царина, Министарству финансија и Центру за сакупљање и обнављање контролисаних супстанци у оквиру обележавања Међународног Дана заштите озонског омотача с циљем помоћи у спречавању илегалне трговине супстанцама“, рекао је помоћник министар пољопривреде и заштите животне средине Слободан Ердељан. 

Помоћник министра Ердељан је подсетио да се 16. септембар, Међународни дан заштите озонског омотача обележава у циљу подсећања на датум када је у Монтреалу 1987. године отворен за потписивање Монтреалски протокол о супстанцама које оштећују озонски омотач и додао да је почетак овог процеса био неминовна последица открића из седамдесетих година прошлог века да одређене хемикалије, које су се у то време масовно користиле као расхладна средства, средстава за гашење пожара, потисни гасови у различитим дезодорансима, мединцинским спрејевима, као растварачи и средства за чишћење, оштећују озонски омотач.

„Један од великих успеха Монтреалског протокола јесте његова универзална ратификација, којом се свих 197 земаља чланица (све земље УН и Европска Унија) обавезало да спроводе активности и мере којима ће се спречити даље оштећење озонског омотача. Одсек за заштиту ваздуха и озонског омотача у Сектору за заштиту животне средине Министарства је носилац тих активности у Републици Србији. Добра сарадња и размена искустава са земљама потписницама и Управом царина допринела је контроли илегалне трговине супстанцама које оштећују озонски омотач, која је један од кључних фактора за испуњавање обавеза у оквиру Монтреалског протокола, који за циљ има смањење оштећења озонског омотача кроз смањење потрошње ових супстанци“, истакао је помоћник министра.

Презентацију поводом обележавања Међународног дана заштите озонског омотача, можете преузети овде.