Dodeljeno šest uređaja za sprečavanje ilegalne trgovine supstancama

Dodeljeno šest uređaja za sprečavanje ilegalne trgovine supstancama

„Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine dodeliće danas ukupno šest identifikatora rashladnih supstanci Upravi carina, Ministarstvu finansija i Centru za sakupljanje i obnavljanje kontrolisanih supstanci u okviru obeležavanja Međunarodnog Dana zaštite ozonskog omotača s ciljem pomoći u sprečavanju ilegalne trgovine supstancama“, rekao je pomoćnik ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Slobodan Erdeljan. 

Pomoćnik ministra Erdeljan je podsetio da se 16. septembar, Međunarodni dan zaštite ozonskog omotača obeležava u cilju podsećanja na datum kada je u Montrealu 1987. godine otvoren za potpisivanje Montrealski protokol o supstancama koje oštećuju ozonski omotač i dodao da je početak ovog procesa bio neminovna posledica otkrića iz sedamdesetih godina prošlog veka da određene hemikalije, koje su se u to vreme masovno koristile kao rashladna sredstva, sredstava za gašenje požara, potisni gasovi u različitim dezodoransima, medincinskim sprejevima, kao rastvarači i sredstva za čišćenje, oštećuju ozonski omotač.

„Jedan od velikih uspeha Montrealskog protokola jeste njegova univerzalna ratifikacija, kojom se svih 197 zemalja članica (sve zemlje UN i Evropska Unija) obavezalo da sprovode aktivnosti i mere kojima će se sprečiti dalje oštećenje ozonskog omotača. Odsek za zaštitu vazduha i ozonskog omotača u Sektoru za zaštitu životne sredine Ministarstva je nosilac tih aktivnosti u Republici Srbiji. Dobra saradnja i razmena iskustava sa zemljama potpisnicama i Upravom carina doprinela je kontroli ilegalne trgovine supstancama koje oštećuju ozonski omotač, koja je jedan od ključnih faktora za ispunjavanje obaveza u okviru Montrealskog protokola, koji za cilj ima smanjenje oštećenja ozonskog omotača kroz smanjenje potrošnje ovih supstanci“, istakao je pomoćnik ministra.

Prezentaciju povodom obeležavanja Međunarodnog dana zaštite ozonskog omotača, možete preuzeti ovde.