Додељене награде најиновативнијим пројектним идејама за ублажавање последица климатских промена

Додељене награде најиновативнијим пројектним идејама за ублажавање последица климатских промена

0-02-05-578f1c612281ecd14ba0dd8ccfd356298ffc1ed0ff4b461b0c1d199a431d0a8c_54e1948fДанас су додељене награде најиновативнијим пројектним идејама и решењима за борбу против климатских промена, који су пристигли на јавни позив упућен у оквиру пројекта “Локални развој отпоран на климатске промене“.

На позив Министарства заштите животне средине који реализује Пројекат у сарадњи са Програмом Уједињених нација за развој - УНДП, пристигло је 111 пријава од стране локалних самоуправа, привредних субјеката, научно-образовних институција, организација и појединаца из целе Србије, као одговор на Изазов за иновативна решења за смањење емисија гасова са ефектом стаклене баште и борбу против климатских промена. Одабрано је 25 најиновативнијих пројектних идеја које ће добити финансијску и стручну подршку, и још девет изабраних које ће такође моћи да користе услуге “Климатског инкубатора”. У Климатском инкубатору пројектни тимови ће имати менторску подршку и помоћ у проналажењу извора суфинансирања, промоцији и повезивању са другим климатским иноваторима. Учесницима Сајма иновација, награђени пројекти су представљени кроз цртеже, прототипове и описе идеја изложене на паноима.

„Одзив на који је наишао наш позив и квалитет достављених идеја још једном је доказао да је Србија земља паметних и креативних људи, и да је могуће, уз прави подстицај, да сопственом памећу и радом у области заштите животне средине променимо Србију на боље“, рекао је министар Горан Триван. „Креативност достављених решења показује да Србија итекако зна куда може да иде, има памет и како то да уради, а на нама је да створимо услове и могућност да се та памет искаже кроз примену иновативних решења“, нагласио је Триван. Он је указао да су пристигле  иновативне идеје доказ могућности и спремности Србије да ухвати корак са развијеним светом.  „Србија је посвећена достизању глобалних циљева за ублажавање последица и прилагођавање климатским променама, у оквиру достизања савремених стандарда и стратешких европских циљева“, нагласио је.

0-02-05-0ae1b0170669763e15f93d79ec36d5bab5aef0f08d29c0f4f3f7c58a22b9259b_b25653f“Један од главних критеријума при оцењивању пристиглих идеја био је да иновација буде у складу са потребама развоја локалне заједнице у којој се примењује, као и да истовремено пружа могућност за ангажовање и укључивање жена, младих и маргинализованих друштвених група”, рекла је заменица сталне представнице УНДП-а у Србији Стелиана Недера и додала “УНДП остаје поуздан партнер Влади Републике Србије у испуњавању Споразума из Париза о климатским променама и остварењу глобалних циљева одрживог развоја, укључујући и оне који се односе на борбу против климатских промена“.

Учесницима скупа обратили су се и заменик шефа мисије Амбасаде Краљевине Шведске у Београду Јоаким Ваерн, помоћник министра Министарства просвете, науке и технолошког развоја др Саша Лазовић, и Даринка Радојевић, национални директор Пројекта.

Изазов за иновативна решења упућен је у оквиру петогодишњег пројекта “Локални развој отпоран на климатске промене”, који има за циљ да се, кроз партнерство јавног, приватног и цивилног сектора, смање емисије гасова са ефектом стаклене баште и локалне заједнице у Србији учине отпорнијима на промене климе. Након избора најиновативнијих пројектних идеја, следи подршка развоју тих идеја до зрелих пројеката, међу којима ће даље бити одабрани и награђени најуспешнији. Упоредо с тим, у оквиру Изазова за иновативна решења, у току је јавни позив за подношење зрелих предлога пројеката који ће трајати до 30. априла 2018. године.

Пројекат спроводи Министарство заштите животне средине, уз подршку Програма Уједињених нација за развој (УНДП) и Глобалног фонда за животну средину (ГЕФ). Партнери на Пројекту су Делегација Европске уније у Републици Србији, Влада Краљевине Шведске, Влада Швајцарске и национални партнери попут Фонда за иновациону делатност и Сталне конференције градова и општина.