Dodeljene nagrade najinovativnijim projektnim idejama za ublažavanje posledica klimatskih promena

Dodeljene nagrade najinovativnijim projektnim idejama za ublažavanje posledica klimatskih promena

0-02-05-578f1c612281ecd14ba0dd8ccfd356298ffc1ed0ff4b461b0c1d199a431d0a8c_54e1948fDanas su dodeljene nagrade najinovativnijim projektnim idejama i rešenjima za borbu protiv klimatskih promena, koji su pristigli na javni poziv upućen u okviru projekta “Lokalni razvoj otporan na klimatske promene“.

Na poziv Ministarstva zaštite životne sredine koji realizuje Projekat u saradnji sa Programom Ujedinjenih nacija za razvoj - UNDP, pristiglo je 111 prijava od strane lokalnih samouprava, privrednih subjekata, naučno-obrazovnih institucija, organizacija i pojedinaca iz cele Srbije, kao odgovor na Izazov za inovativna rešenja za smanjenje emisija gasova sa efektom staklene bašte i borbu protiv klimatskih promena. Odabrano je 25 najinovativnijih projektnih ideja koje će dobiti finansijsku i stručnu podršku, i još devet izabranih koje će takođe moći da koriste usluge “Klimatskog inkubatora”. U Klimatskom inkubatoru projektni timovi će imati mentorsku podršku i pomoć u pronalaženju izvora sufinansiranja, promociji i povezivanju sa drugim klimatskim inovatorima. Učesnicima Sajma inovacija, nagrađeni projekti su predstavljeni kroz crteže, prototipove i opise ideja izložene na panoima.

„Odziv na koji je naišao naš poziv i kvalitet dostavljenih ideja još jednom je dokazao da je Srbija zemlja pametnih i kreativnih ljudi, i da je moguće, uz pravi podsticaj, da sopstvenom pameću i radom u oblasti zaštite životne sredine promenimo Srbiju na bolje“, rekao je ministar Goran Trivan. „Kreativnost dostavljenih rešenja pokazuje da Srbija itekako zna kuda može da ide, ima pamet i kako to da uradi, a na nama je da stvorimo uslove i mogućnost da se ta pamet iskaže kroz primenu inovativnih rešenja“, naglasio je Trivan. On je ukazao da su pristigle  inovativne ideje dokaz mogućnosti i spremnosti Srbije da uhvati korak sa razvijenim svetom.  „Srbija je posvećena dostizanju globalnih ciljeva za ublažavanje posledica i prilagođavanje klimatskim promenama, u okviru dostizanja savremenih standarda i strateških evropskih ciljeva“, naglasio je.

0-02-05-0ae1b0170669763e15f93d79ec36d5bab5aef0f08d29c0f4f3f7c58a22b9259b_b25653f“Jedan od glavnih kriterijuma pri ocenjivanju pristiglih ideja bio je da inovacija bude u skladu sa potrebama razvoja lokalne zajednice u kojoj se primenjuje, kao i da istovremeno pruža mogućnost za angažovanje i uključivanje žena, mladih i marginalizovanih društvenih grupa”, rekla je zamenica stalne predstavnice UNDP-a u Srbiji Steliana Nedera i dodala “UNDP ostaje pouzdan partner Vladi Republike Srbije u ispunjavanju Sporazuma iz Pariza o klimatskim promenama i ostvarenju globalnih ciljeva održivog razvoja, uključujući i one koji se odnose na borbu protiv klimatskih promena“.

Učesnicima skupa obratili su se i zamenik šefa misije Ambasade Kraljevine Švedske u Beogradu Joakim Vaern, pomoćnik ministra Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja dr Saša Lazović, i Darinka Radojević, nacionalni direktor Projekta.

Izazov za inovativna rešenja upućen je u okviru petogodišnjeg projekta “Lokalni razvoj otporan na klimatske promene”, koji ima za cilj da se, kroz partnerstvo javnog, privatnog i civilnog sektora, smanje emisije gasova sa efektom staklene bašte i lokalne zajednice u Srbiji učine otpornijima na promene klime. Nakon izbora najinovativnijih projektnih ideja, sledi podrška razvoju tih ideja do zrelih projekata, među kojima će dalje biti odabrani i nagrađeni najuspešniji. Uporedo s tim, u okviru Izazova za inovativna rešenja, u toku je javni poziv za podnošenje zrelih predloga projekata koji će trajati do 30. aprila 2018. godine.

Projekat sprovodi Ministarstvo zaštite životne sredine, uz podršku Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i Globalnog fonda za životnu sredinu (GEF). Partneri na Projektu su Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji, Vlada Kraljevine Švedske, Vlada Švajcarske i nacionalni partneri poput Fonda za inovacionu delatnost i Stalne konferencije gradova i opština.