До краја године подручје Сланкамена заштићено добро

До краја године подручје Сланкамена заштићено добро

naslovna klimatske„Подручје Сланкамена где живи велики број ретких врста птица, постаће ове године заштићено природно добро првог степена“, најавила је данас државни секретар министарства пољопривреде и заштите животне средине Стана Божовић у Сланкамену, где је обележен Дан заштите природе 11. април.

Она је истакла да Србија тежи да повећа проценат заштицених природних подручја са садашњих 6,38 одсто на најмање 10 одсто укупне територије и подсетила да је из буџета у овој години за заштићена природна добра издвојено 210 милиона динара.

"Пре 66 година, 11. априла 1949. године, тадашњи Завод за заштиту и научно проучавање природних реткости, сада Завод за заштиту природе Србије, донео је Решење о заштити водопада Велика и Мала Рипаљка на планини Озрен", рекла је Божовић и додала да је то био први акт о заштити који је донела та установа и зачетак институционалног рада на заштити природе и изградњи мреже заштићених подручја Србије.

Та мрежа данас броји око 463 природних добара - националних паркова и паркова природе, заштићених предела, резервата и споменика природе, који обухватају око 565.000 хектара, односно 6,38 одсто територије земље.