Do kraja godine područje Slankamena zaštićeno dobro

Do kraja godine područje Slankamena zaštićeno dobro

naslovna klimatske„Područje Slankamena gde živi veliki broj retkih vrsta ptica, postaće ove godine zaštićeno prirodno dobro prvog stepena“, najavila je danas državni sekretar ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Stana Božović u Slankamenu, gde je obeležen Dan zaštite prirode 11. april.

Ona je istakla da Srbija teži da poveća procenat zašticenih prirodnih područja sa sadašnjih 6,38 odsto na najmanje 10 odsto ukupne teritorije i podsetila da je iz budžeta u ovoj godini za zaštićena prirodna dobra izdvojeno 210 miliona dinara.

"Pre 66 godina, 11. aprila 1949. godine, tadašnji Zavod za zaštitu i naučno proučavanje prirodnih retkosti, sada Zavod za zaštitu prirode Srbije, doneo je Rešenje o zaštiti vodopada Velika i Mala Ripaljka na planini Ozren", rekla je Božović i dodala da je to bio prvi akt o zaštiti koji je donela ta ustanova i začetak institucionalnog rada na zaštiti prirode i izgradnji mreže zaštićenih područja Srbije.

Ta mreža danas broji oko 463 prirodnih dobara - nacionalnih parkova i parkova prirode, zaštićenih predela, rezervata i spomenika prirode, koji obuhvataju oko 565.000 hektara, odnosno 6,38 odsto teritorije zemlje.