Демонстрациони пројекат заменe центрифугалних расхладних система са CFC (потпуно халогенованим хлорофлуороугљоводоницима)

Демонстрациони пројекат заменe центрифугалних расхладних система са CFC (потпуно халогенованим хлорофлуороугљоводоницима)

28.02.2015.-CIMG5169 (12)У Републици Србији се кроз пројекте које спроводи УНИДО (Организација УН за индустријски развој) из средстава Мултилатералног фонда, врши имплементација Монтреалског протокола о супстанцама које оштећују озонски омотач.

Све активности које се односе на имплементацију Монтреалског протокола у РС обавља и координира Национална озонска канцеларија у оквиру Министарства (МПЗЖС) - Одсек за заштиту ваздуха и озонског омотача.

28.02.2015.-CIMG5169 (10)Један од пројеката који доприносе смањењу потрошње супстанци које оштећују озонски омотач је и „Демонстрациони пројекат замене центрифугалних CFC чилера”, који има за циљ да се центрифугални расхладни системи који као расхладне флуиде користе CFC-11 и CFC-12 замене системима са високим нивоом енергетске ефикасности који као расхладне флуиде не користе CFC.

У оквиру наведеног пројекта планирана је набавка и испорука два чилера за Управу за заједничке послове републичких органа (УЗЗПРО), односно замена два стара чилера у згради СИВ 3 новим чилерима који ће као расхладно средство користити HFC (флуороугљоводонике). За набавку нових чилера УНИДО је одобрио финансијска средства у износу од 160.000 америчких долара.

06.02.2015.-CIMG5139Реализација наведеног пројекта је у току, а досад спроведене активности су: сакупљање фреона из старих чилера које је извршено 6. фебруара од стране овлашћеног правног лица, припрема локације и испорука нових чилера (слике можете преузети овде). Наведене активности спроведене су у присуству представника МПЗЖС, УЗЗПРО, ангажованог извођача радова и испоручиоца чилера.

Уградњом нових чилера повећава се енергетска ефикасност, односно расхладни систем постиже максималан ефекат са минималним утрошком енергије. Такође, заменом расхладног средства фреоном који не оштећује озонски омотач постиже се заштита озонског омотача.