Demonstracioni projekat zamene centrifugalnih rashladnih sistema sa CFC (potpuno halogenovanim hlorofluorougljovodonicima)

Demonstracioni projekat zamene centrifugalnih rashladnih sistema sa CFC (potpuno halogenovanim hlorofluorougljovodonicima)

28.02.2015.-CIMG5169 (12)U Republici Srbiji se kroz projekte koje sprovodi UNIDO (Organizacija UN za industrijski razvoj) iz sredstava Multilateralnog fonda, vrši implementacija Montrealskog protokola o supstancama koje oštećuju ozonski omotač.

Sve aktivnosti koje se odnose na implementaciju Montrealskog protokola u RS obavlja i koordinira Nacionalna ozonska kancelarija u okviru Ministarstva (MPZŽS) - Odsek za zaštitu vazduha i ozonskog omotača.

28.02.2015.-CIMG5169 (10)Jedan od projekata koji doprinose smanjenju potrošnje supstanci koje oštećuju ozonski omotač je i „Demonstracioni projekat zamene centrifugalnih CFC čilera”, koji ima za cilj da se centrifugalni rashladni sistemi koji kao rashladne fluide koriste CFC-11 i CFC-12 zamene sistemima sa visokim nivoom energetske efikasnosti koji kao rashladne fluide ne koriste CFC.

U okviru navedenog projekta planirana je nabavka i isporuka dva čilera za Upravu za zajedničke poslove republičkih organa (UZZPRO), odnosno zamena dva stara čilera u zgradi SIV 3 novim čilerima koji će kao rashladno sredstvo koristiti HFC (fluorougljovodonike). Za nabavku novih čilera UNIDO je odobrio finansijska sredstva u iznosu od 160.000 američkih dolara.

06.02.2015.-CIMG5139Realizacija navedenog projekta je u toku, a dosad sprovedene aktivnosti su: sakupljanje freona iz starih čilera koje je izvršeno 6. februara od strane ovlašćenog pravnog lica, priprema lokacije i isporuka novih čilera (slike možete preuzeti ovde). Navedene aktivnosti sprovedene su u prisustvu predstavnika MPZŽS, UZZPRO, angažovanog izvođača radova i isporučioca čilera.

Ugradnjom novih čilera povećava se energetska efikasnost, odnosno rashladni sistem postiže maksimalan efekat sa minimalnim utroškom energije. Takođe, zamenom rashladnog sredstva freonom koji ne oštećuje ozonski omotač postiže se zaštita ozonskog omotača.