Дан заштите природе

Дан заштите природе

Јавно предузеће за заштиту и унапређење животне средине на територији општине Прокупље обележило је у четвртак, 11. априла 2013. године, по први пут Дан заштите природе у Пребрези (заштићеном палеонтолошком налазишту) и на брду Хисар бројним активностима. Под слоганом “Да нам сваки дан буде дан заштите природе” и “Да се природа не штити само струком, већ и срцем и духом” у подножју Хисара окупили су се, поред радника јавног предузећа Заштита животне средине као организатора обележавања овог еколошки значајног датума и бројни грађани, ученици и деца педагошке установе "Невен" који су учествовали у програму, као и представници локалне самоуправе, ЈП'' Србијашума’’ и појединци који су дали допринос заштити и унапређењу животне средине.

Удружење спортских риболоваца „Делиблатско језеро“ организовало је час у природи за ученике основне школе из Делиблата у оквиру кога је најмлађем узрасту указано на значај активности на заштити природе, очувања и адекватног управљања и коришћења природних добара. Организована су пригодна предавања ученицима основних школа из Студенице и Ушћа где су им представљене основне вредности и значај посебног подручја ,,Голијаˮ. Том приликом ученици су засадили 1600 комада садница. Дан заштите природе обележен је и у другим заштићеним подручијима, као што су Увац, Власина, Дунавски парк, Тара и Ђердап, а све у циљу промовисања и подстицања заштите природе, развијања свести грађана о значају и потреби заштите, одрживог коришћења и управљања природним ресурсима и добрима.

11. априла 1949. године, тадашњи Завод за заштиту и научно проучавање природних реткости, сада Завод за заштиту природе Србије, донео је решење о заштити водопада Велика и Мала Рипаљка на планини Озрен. То је био први акт о заштити донет од стране ове установе и практично почетак институционалног рада на заштити природе и изградњи мреже заштићених подручја Републике Србије. Та мрежа данас броји око 450 природних добара: националних паркова и паркова природе, заштићених предела, резервата и споменика природе, који обухватају око 520000 хектара и скоро 6% националне територије.