Dan zaštite prirode

Dan zaštite prirode

Javno preduzeće za zaštitu i unapređenje životne sredine na teritoriji opštine Prokuplje obeležilo je u četvrtak, 11. aprila 2013. godine, po prvi put Dan zaštite prirode u Prebrezi (zaštićenom paleontološkom nalazištu) i na brdu Hisar brojnim aktivnostima. Pod sloganom “Da nam svaki dan bude dan zaštite prirode” i “Da se priroda ne štiti samo strukom, već i srcem i duhom” u podnožju Hisara okupili su se, pored radnika javnog preduzeća Zaštita životne sredine kao organizatora obeležavanja ovog ekološki značajnog datuma i brojni građani, učenici i deca pedagoške ustanove "Neven" koji su učestvovali u programu, kao i predstavnici lokalne samouprave, JP'' Srbijašuma’’ i pojedinci koji su dali doprinos zaštiti i unapređenju životne sredine.

Udruženje sportskih ribolovaca „Deliblatsko jezero“ organizovalo je čas u prirodi za učenike osnovne škole iz Deliblata u okviru koga je najmlađem uzrastu ukazano na značaj aktivnosti na zaštiti prirode, očuvanja i adekvatnog upravljanja i korišćenja prirodnih dobara. Organizovana su prigodna predavanja učenicima osnovnih škola iz Studenice i Ušća gde su im predstavljene osnovne vrednosti i značaj posebnog područja ,,Golijaˮ. Tom prilikom učenici su zasadili 1600 komada sadnica. Dan zaštite prirode obeležen je i u drugim zaštićenim područijima, kao što su Uvac, Vlasina, Dunavski park, Tara i Đerdap, a sve u cilju promovisanja i podsticanja zaštite prirode, razvijanja svesti građana o značaju i potrebi zaštite, održivog korišćenja i upravljanja prirodnim resursima i dobrima.

11. aprila 1949. godine, tadašnji Zavod za zaštitu i naučno proučavanje prirodnih retkosti, sada Zavod za zaštitu prirode Srbije, doneo je rešenje o zaštiti vodopada Velika i Mala Ripaljka na planini Ozren. To je bio prvi akt o zaštiti donet od strane ove ustanove i praktično početak institucionalnog rada na zaštiti prirode i izgradnji mreže zaštićenih područja Republike Srbije. Ta mreža danas broji oko 450 prirodnih dobara: nacionalnih parkova i parkova prirode, zaštićenih predela, rezervata i spomenika prirode, koji obuhvataju oko 520000 hektara i skoro 6% nacionalne teritorije.