Четири школе у општини Бојник од ове сезоне грејаће се на еколошки прихватљивији енергент

1.jpg

Четири школе у општини Бојник од ове сезоне грејаће се на еколошки прихватљивији енергент

Четири школе у општини Бојник од ове грејне сезоне користиће еколошки прихватљивији енергент, након што су, кроз пројекат Министарства заштите животне средине, у тим установама замењени стари загађујући котлови.

2.jpg

Државни секретар Министарства заштите животне средине Александар Дујановић обишао је данас котларница у школама на територији Бојника, које од ове грејне сезоне користе пелет.

3.jpg

„Ови пројекти су од великог значаја, јер су део пакета мера за унапређење квалитета ваздуха. Чист ваздух је нешто чему у Министарству тежимо, што је наш приоритет и на чему посвећено радимо. Пре четири године, када је ресор преузела потпредседница Владе Ирена Вујовић, увели смо праксу расписивања јавних конкурса како бисмо подржали градове и општине да замене котлове у топланама и јавним установама, како би на тај начин побољшали квалитет ваздуха.

4.jpg

Замена котлова је посебно значајна у вртићима и школама, где деца и млади проводе време, али и установама у насељеним местима или граадским централним зонама“, рекао је Дујановић.

5.jpg

Државни секретар је данас, у присуству представника општине Бојник, обишао котларнице у основним школама  „Стојан Љубић“  у Косанчићу, „Станимир Велковић – Зеле“ у Придворици, „Станимир Вељковић – Зеле“ у Ђинђуши и „ Стојан Љубић“ у Кацабаћу.

6.jpg

„Уз подршку Министарства заштите животне средине, током четири године заменили смо више од 160 котлова у локалним самоуправама широм Србије. Наставићемо са овим пројектима, јер се мера показала као ефикасна. По реализацији пројекта, грађани већ у наредној грејној сезони, грађани ће осетити значајно бољи ваздух, што и јесте наш циљ“, рекао је Дујановић.