Četiri škole u opštini Bojnik od ove sezone grejaće se na ekološki prihvatljiviji energent

1.jpg

Četiri škole u opštini Bojnik od ove sezone grejaće se na ekološki prihvatljiviji energent

Četiri škole u opštini Bojnik od ove grejne sezone koristiće ekološki prihvatljiviji energent, nakon što su, kroz projekat Ministarstva zaštite životne sredine, u tim ustanovama zamenjeni stari zagađujući kotlovi.

2.jpg

Državni sekretar Ministarstva zaštite životne sredine Aleksandar Dujanović obišao je danas kotlarnica u školama na teritoriji Bojnika, koje od ove grejne sezone koriste pelet.

3.jpg

„Ovi projekti su od velikog značaja, jer su deo paketa mera za unapređenje kvaliteta vazduha. Čist vazduh je nešto čemu u Ministarstvu težimo, što je naš prioritet i na čemu posvećeno radimo. Pre četiri godine, kada je resor preuzela potpredsednica Vlade Irena Vujović, uveli smo praksu raspisivanja javnih konkursa kako bismo podržali gradove i opštine da zamene kotlove u toplanama i javnim ustanovama, kako bi na taj način poboljšali kvalitet vazduha.

4.jpg

Zamena kotlova je posebno značajna u vrtićima i školama, gde deca i mladi provode vreme, ali i ustanovama u naseljenim mestima ili graadskim centralnim zonama“, rekao je Dujanović.

5.jpg

Državni sekretar je danas, u prisustvu predstavnika opštine Bojnik, obišao kotlarnice u osnovnim školama  „Stojan Ljubić“  u Kosančiću, „Stanimir Velković – Zele“ u Pridvorici, „Stanimir Veljković – Zele“ u Đinđuši i „ Stojan Ljubić“ u Kacabaću.

6.jpg

„Uz podršku Ministarstva zaštite životne sredine, tokom četiri godine zamenili smo više od 160 kotlova u lokalnim samoupravama širom Srbije. Nastavićemo sa ovim projektima, jer se mera pokazala kao efikasna. Po realizaciji projekta, građani već u narednoj grejnoj sezoni, građani će osetiti značajno bolji vazduh, što i jeste naš cilj“, rekao je Dujanović.