Божовић у посети Новом Саду

Божовић у посети Новом Саду

20150610_145529.jpgДржавни секретар Министарства пољопривреде и заштите животне средине Стана Божовић посетила је данас Нови Сад где се састатала са градоначелником Новог Сада Милошем Вучевићем. Теме састанка биле су решавање питања Регионалног центра за управљање отпадом, заштита природе и инспекцијски послови.

„Министарство треба да пружи сву потребну помоћ, али и да представи локалним самоуправама циљеве, планове, рокове и потребна финансијска средства за процес придруживања“, рекла је државни секретар.

Приликом обиласка фабрике за рециклажу отпадних гума „ECO - RECYCLIN“, Божовић је подсетила да је Министарство исплатило 1,9 милијарди дуга према рециклажној индустрији и истакла да је у марту расписан Конкурс за подстицаје којим ће бити додељено 2,3 милијарди динара, као и да држава неће каснити са својим обавезама.

20150610_145507.jpg„Ово је комплетан систем рециклаже и прераде гума и оно што је симболично да је ова фирма прва добила дозволу за рециклажу у Србији која је 2009. године, у којој се једино у Србији врши рециклажа дампер гума“, рекла је државни секретар Стана Божовић.

„У току је припрема Зеленог фонда, Министарство ради на потребним изменама и допунама Закона, како би се успоставио одржив систем финансирања животне средина, који очекујемо до краја године“, нагласила је државни секретар.

Фабрике „ECO - RECYCLIN“има комплетан и заокружен систем прераде отпадних гума, у којој је укупно до сада рециклирано 120000 тона, од тога је 60% намењено извозу.