Božović u poseti Novom Sadu

Božović u poseti Novom Sadu

20150610_145529.jpgDržavni sekretar Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Stana Božović posetila je danas Novi Sad gde se sastatala sa gradonačelnikom Novog Sada Milošem Vučevićem. Teme sastanka bile su rešavanje pitanja Regionalnog centra za upravljanje otpadom, zaštita prirode i inspekcijski poslovi.

„Ministarstvo treba da pruži svu potrebnu pomoć, ali i da predstavi lokalnim samoupravama ciljeve, planove, rokove i potrebna finansijska sredstva za proces pridruživanja“, rekla je državni sekretar.

Prilikom obilaska fabrike za reciklažu otpadnih guma „ECO - RECYCLIN“, Božović je podsetila da je Ministarstvo isplatilo 1,9 milijardi duga prema reciklažnoj industriji i istakla da je u martu raspisan Konkurs za podsticaje kojim će biti dodeljeno 2,3 milijardi dinara, kao i da država neće kasniti sa svojim obavezama.

20150610_145507.jpg„Ovo je kompletan sistem reciklaže i prerade guma i ono što je simbolično da je ova firma prva dobila dozvolu za reciklažu u Srbiji koja je 2009. godine, u kojoj se jedino u Srbiji vrši reciklaža damper guma“, rekla je državni sekretar Stana Božović.

„U toku je priprema Zelenog fonda, Ministarstvo radi na potrebnim izmenama i dopunama Zakona, kako bi se uspostavio održiv sistem finansiranja životne sredina, koji očekujemo do kraja godine“, naglasila je državni sekretar.

Fabrike „ECO - RECYCLIN“ima kompletan i zaokružen sistem prerade otpadnih guma, u kojoj je ukupno do sada reciklirano 120000 tona, od toga je 60% namenjeno izvozu.