Богосављевић Бошковић: „Подршка зеленој економији и одрживом развоју“

Богосављевић Бошковић: „Подршка зеленој економији и одрживом развоју“

becМинистар пољопривреде и заштите животне средине Снежана Богосављевић Бошковић учествовала данас на Централне европске инцијативе (CEI) Министарској конференцији „Одрживо снабдевање енергијом“. Централна Европска иницијатива (CEI) је основана у Будимпешти 11. новембра 1989. године и у питању је регионални међувладин форум посвећен подршци евроинтеграцијама кроз кооперацију међу чланицама, али и са Европском унијом, јавним и приватним установама и невладиним организацијама, као и различитим међународним и регионалним организацијама.

„Неопходна је снажнија регионална сарадња у овој области и инвестиције се веома брзо исплате. Основа у избору циљева, секторних политика у области економије, животне средине и енергетике састоји се у утврђивању приоритета и инструмената који су засновани на политичком опредељењу земље на усклађивању економског развоја са процесом европских интегарција, и активности УН на глобалном нивоу. Неизвесност и несигурност у снабдевањуе енергијом, ефекти загађивања животне средине и застрашујуће климатске промене неће бити лако уклонити једнозначним глобалним одговором", истакла је министар.

Богосављевић Бошковић је нагласила да је неопходно да се размишља о потреби недељивог разматрања троугла, економије, животне средине и енергетике.

"С тим у вези је Србија припремила Националну студију о зеленој економији и одрживом развоју. Прелиминарне анализе указују да ће повраћај инвестиција за секторе обновљивих извора енергије и одрживе пољопривредне производње у скоро свим сегментима обезбедити, већ после три до пет године. Инвестиције било државне или приватне нису трошак већ улагање, које је на краћи роик исплативо, а позитивни ефекти на дугорочном и средњерочном плану су још више изражени", рекла је Бошковић.

Унапређење сарадње међу државама региона ће допринети да питања у вези са зеленом економијом и одрживошћу постану питања од нарочитог приоритета на дневном реду националних и регионалних тела, као и на промоцији инвестиција у зелену економију, чиме ће се остварити позитивне промене у друштвено-економском развоју, како на регионалном, тако и глобалном нивоу.

Србија, како је додала, у склопу глобалних напора у сузбијању ефеката климатских промена чини значајне напоре у складу са својим могућностима и националним специфичностима.

Пољопривреда и животна средина суочавају се са великим напорима у прилагођавањима и ублажаавању ефеката промене климе, указала је она додајући да сектор пољопривреде посебно сточарство представља значајног емитера гасова стаклене баште, метана, а његовом конверзијом могло би се допринети значајно побољшању у заштити животне средине.

"Производња енергије из биомасе препозната је у Србији као велики потенцијал, што је и уграђено кроз донете стратегије до 2024. године. Примена биомасе као енергетског ресурса може имати позитивне ефекте само ако је заснована на одрживости - регионално коришћење биомасе на основу индикатора одрживости", истакла је министар Богосављевић Бошковић.