Bogosavljević Bošković: „Podrška zelenoj ekonomiji i održivom razvoju“

Bogosavljević Bošković: „Podrška zelenoj ekonomiji i održivom razvoju“

becMinistar poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković učestvovala danas na Centralne evropske incijative (CEI) Ministarskoj konferenciji „Održivo snabdevanje energijom“. Centralna Evropska inicijativa (CEI) je osnovana u Budimpešti 11. novembra 1989. godine i u pitanju je regionalni međuvladin forum posvećen podršci evrointegracijama kroz kooperaciju među članicama, ali i sa Evropskom unijom, javnim i privatnim ustanovama i nevladinim organizacijama, kao i različitim međunarodnim i regionalnim organizacijama.

„Neophodna je snažnija regionalna saradnja u ovoj oblasti i investicije se veoma brzo isplate. Osnova u izboru ciljeva, sektornih politika u oblasti ekonomije, životne sredine i energetike sastoji se u utvrđivanju prioriteta i instrumenata koji su zasnovani na političkom opredeljenju zemlje na usklađivanju ekonomskog razvoja sa procesom evropskih integarcija, i aktivnosti UN na globalnom nivou. Neizvesnost i nesigurnost u snabdevanjue energijom, efekti zagađivanja životne sredine i zastrašujuće klimatske promene neće biti lako ukloniti jednoznačnim globalnim odgovorom", istakla je ministar.

Bogosavljević Bošković je naglasila da je neophodno da se razmišlja o potrebi nedeljivog razmatranja trougla, ekonomije, životne sredine i energetike.

"S tim u vezi je Srbija pripremila Nacionalnu studiju o zelenoj ekonomiji i održivom razvoju. Preliminarne analize ukazuju da će povraćaj investicija za sektore obnovljivih izvora energije i održive poljoprivredne proizvodnje u skoro svim segmentima obezbediti, već posle tri do pet godine. Investicije bilo državne ili privatne nisu trošak već ulaganje, koje je na kraći roik isplativo, a pozitivni efekti na dugoročnom i srednjeročnom planu su još više izraženi", rekla je Bošković.

Unapređenje saradnje među državama regiona će doprineti da pitanja u vezi sa zelenom ekonomijom i održivošću postanu pitanja od naročitog prioriteta na dnevnom redu nacionalnih i regionalnih tela, kao i na promociji investicija u zelenu ekonomiju, čime će se ostvariti pozitivne promene u društveno-ekonomskom razvoju, kako na regionalnom, tako i globalnom nivou.

Srbija, kako je dodala, u sklopu globalnih napora u suzbijanju efekata klimatskih promena čini značajne napore u skladu sa svojim mogućnostima i nacionalnim specifičnostima.

Poljoprivreda i životna sredina suočavaju se sa velikim naporima u prilagođavanjima i ublažaavanju efekata promene klime, ukazala je ona dodajući da sektor poljoprivrede posebno stočarstvo predstavlja značajnog emitera gasova staklene bašte, metana, a njegovom konverzijom moglo bi se doprineti značajno poboljšanju u zaštiti životne sredine.

"Proizvodnja energije iz biomase prepoznata je u Srbiji kao veliki potencijal, što je i ugrađeno kroz donete strategije do 2024. godine. Primena biomase kao energetskog resursa može imati pozitivne efekte samo ako je zasnovana na održivosti - regionalno korišćenje biomase na osnovu indikatora održivosti", istakla je ministar Bogosavljević Bošković.