Билатерални састанци министра Тривана на маргинама УНЕА-4

Билатерални састанци министра Тривана на маргинама УНЕА-4

Министар заштите животне средине Горан Триван у живој међународној активности на маргинама Четврте скупштине УН за животну средину (УНЕА-4) састао се са председавајућим УНЕА-4 и министром животне средине Естоније Симом Кислером и новоименованом извршном директорком Програма Уједињених нација за животну средину (УНЕП) Ингер Андерсон.

У садржајном разговору са председавајућим УНЕА-4 и министром животне средине Естоније Симом Кислером који је протекао у пријатељској атмосфери, размењена су мишљења о горућим проблемима у заштити животне средине с којима се данас суочава свет, и могућим заједничким одговорима и правцима јачања обједињених напора земаља. У борби за очување Планете и живог света у својој разноврсности, од највећег значаја су помоћ и сарадња коју подстичу и развијају међународне организације, нагласио је Триван, указујући на важност сарадње Србије са УНЕП-ом. Он је нагласио да УНЕП својим присуством у Србији, али и региону, кроз бројне активности пружа највећу помоћ, и представља нашег значајног партнера у заштити животне средине.

Упознајући саговорника са резултатима рада и планираним активностима Министарства, Триван је посебно издвојио приоритетне задатке као што су побољшање квалитета ваздуха, управљање отпадом, успостављање система за пречишћавање отпадних вода, заштита природе, и др.

Сим Кислер је изразио захвалност због активне и посвећене улоге Републике Србије, како у покретању иницијатива и развијању међународне сарадње у области  заштите животне средине, тако и на ангажованом учешћу у раду УНЕА-4. Он је констатовао да регион Источне Европе, укључујући и Балкан, није довољно заступљен у УН форматима, и да постоји потреба и простор за његово укључивање у значајне међународне иницијативе у заштити животне средине.

Председавајући УНЕА-4 и министар Естоније захвалио се на успешној организацији Министарске конференције одржане крајем прошле године у Београду, и нагласио да би Србија и Естонија требало да наставе активно учешће у међународним акцијама, покрећући иницијативе за заједничко решавање еколошких проблема који не познају границе. Разматрајући могуће оквире сарадње две земље у области заштите животне средине, Кислер је прихватио предлог министраТривана за размену искустава и знања и организовање међусобних посета експерата две земље.

Приликом сусрета са директорком УНЕП-а Ингер Андерсон, која ће на ту дужност званично ступити у јуну ове године, у срдачном разговору констатовани су одлични односи и сарадња Србије и УНЕП-а у области заштите животне средине, на основу које су до сада остварени бројни резултати. У том смислу, саговорници су се  посебно осврнули на изузетно успешну организацију заједничке Министарске конференције одржане децембра 2018. године у Београду, на којој је учествовало око 20 земаља Југоисточне и Јужне Европе, а која представља пример добре сарадње и препознавања Србије као успешног партнера у заштити животне средине у региону и шире.

Министар Триван је, наводећи резултате које је Министарство заштите животне средине постигло за само две године од свог оснивања у решавању најважнијих питања у заштити животне средине, изнео и изазове са којима се Србија суочава у преговарачком процесу са ЕУ, као и циљеве које желимо да постигнемо у достизању европских еколошких стандарда.

 Изражавајући пуну подршку УНЕП-а, Андерсон је у разговору оценила да је рад Министарства заштите животне средине импресиван и амбициозан. Истакла је да је ова међународна организација спремна да помогне Србији и другим земљама у региону у њиховим напорима да унапреде стање животне средине, пре свега  преносом знања и искустава по принципу „ноу хау“, и да настави као и до сада веома успешну сарадњу са нашом земљом у циљу унапређења заштите животне средине.