Bilateralni sastanci ministra Trivana na marginama UNEA-4

Bilateralni sastanci ministra Trivana na marginama UNEA-4

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan u živoj međunarodnoj aktivnosti na marginama Četvrte skupštine UN za životnu sredinu (UNEA-4) sastao se sa predsedavajućim UNEA-4 i ministrom životne sredine Estonije Simom Kislerom i novoimenovanom izvršnom direktorkom Programa Ujedinjenih nacija za životnu sredinu (UNEP) Inger Anderson.

U sadržajnom razgovoru sa predsedavajućim UNEA-4 i ministrom životne sredine Estonije Simom Kislerom koji je protekao u prijateljskoj atmosferi, razmenjena su mišljenja o gorućim problemima u zaštiti životne sredine s kojima se danas suočava svet, i mogućim zajedničkim odgovorima i pravcima jačanja objedinjenih napora zemalja. U borbi za očuvanje Planete i živog sveta u svojoj raznovrsnosti, od najvećeg značaja su pomoć i saradnja koju podstiču i razvijaju međunarodne organizacije, naglasio je Trivan, ukazujući na važnost saradnje Srbije sa UNEP-om. On je naglasio da UNEP svojim prisustvom u Srbiji, ali i regionu, kroz brojne aktivnosti pruža najveću pomoć, i predstavlja našeg značajnog partnera u zaštiti životne sredine.

Upoznajući sagovornika sa rezultatima rada i planiranim aktivnostima Ministarstva, Trivan je posebno izdvojio prioritetne zadatke kao što su poboljšanje kvaliteta vazduha, upravljanje otpadom, uspostavljanje sistema za prečišćavanje otpadnih voda, zaštita prirode, i dr.

Sim Kisler je izrazio zahvalnost zbog aktivne i posvećene uloge Republike Srbije, kako u pokretanju inicijativa i razvijanju međunarodne saradnje u oblasti  zaštite životne sredine, tako i na angažovanom učešću u radu UNEA-4. On je konstatovao da region Istočne Evrope, uključujući i Balkan, nije dovoljno zastupljen u UN formatima, i da postoji potreba i prostor za njegovo uključivanje u značajne međunarodne inicijative u zaštiti životne sredine.

Predsedavajući UNEA-4 i ministar Estonije zahvalio se na uspešnoj organizaciji Ministarske konferencije održane krajem prošle godine u Beogradu, i naglasio da bi Srbija i Estonija trebalo da nastave aktivno učešće u međunarodnim akcijama, pokrećući inicijative za zajedničko rešavanje ekoloških problema koji ne poznaju granice. Razmatrajući moguće okvire saradnje dve zemlje u oblasti zaštite životne sredine, Kisler je prihvatio predlog ministraTrivana za razmenu iskustava i znanja i organizovanje međusobnih poseta eksperata dve zemlje.

Prilikom susreta sa direktorkom UNEP-a Inger Anderson, koja će na tu dužnost zvanično stupiti u junu ove godine, u srdačnom razgovoru konstatovani su odlični odnosi i saradnja Srbije i UNEP-a u oblasti zaštite životne sredine, na osnovu koje su do sada ostvareni brojni rezultati. U tom smislu, sagovornici su se  posebno osvrnuli na izuzetno uspešnu organizaciju zajedničke Ministarske konferencije održane decembra 2018. godine u Beogradu, na kojoj je učestvovalo oko 20 zemalja Jugoistočne i Južne Evrope, a koja predstavlja primer dobre saradnje i prepoznavanja Srbije kao uspešnog partnera u zaštiti životne sredine u regionu i šire.

Ministar Trivan je, navodeći rezultate koje je Ministarstvo zaštite životne sredine postiglo za samo dve godine od svog osnivanja u rešavanju najvažnijih pitanja u zaštiti životne sredine, izneo i izazove sa kojima se Srbija suočava u pregovaračkom procesu sa EU, kao i ciljeve koje želimo da postignemo u dostizanju evropskih ekoloških standarda.

 Izražavajući punu podršku UNEP-a, Anderson je u razgovoru ocenila da je rad Ministarstva zaštite životne sredine impresivan i ambiciozan. Istakla je da je ova međunarodna organizacija spremna da pomogne Srbiji i drugim zemljama u regionu u njihovim naporima da unaprede stanje životne sredine, pre svega  prenosom znanja i iskustava po principu „nou hau“, i da nastavi kao i do sada veoma uspešnu saradnju sa našom zemljom u cilju unapređenja zaštite životne sredine.