Значајне инвестиције у заштиту животне средине у Србији

Значајне инвестиције у заштиту животне средине у Србији

Министар за заштиту животне средине у Влади Републике Србије Горан Триван изјавио је данас да би укупне инвестиције у заштиту животне средине у Србији требало да достигну 14 милијарди евра, од чега би само у сектор вода требало да буде уложено више од 9 милијарди евра у наредних 15 до 20 година.

„Део тог новца ће уложити држава, а део међународна заједница и страни инвеститори. Привреда је главни носилац и инвеститор у области заштите животне средине, али је истовремено и њен највећи загађивач. Највећи терет еколошке транзиције ће носити привреда. Свесни смо ситуације у привреди, али и одговорности коју она има када је у питању заштита животне средине", истакао је Триван и нагласио да се у животну средину мора уложити огроман новац да би она била доведена у ред и сачувана.

„Да би привреда лакше поднела процес прилагођавања, морамо пажљиво да је ослушкујемо кроз Привредну комору Србије“, рекао је министар, наглашавајући значај успостављања чврстих веза тог министарства са Привредном комором Србије. Министар је као посебно важну нагласио чињеницу да је препознат значај заштите животне оснивањем самосталног министарства заштите животне средине средине.

 Шефица Преговарачког тима за вођење преговора о приступању ЕУ Тања Мишчевић истакла је да је у току израда преговарачке позиције, односно планова и транзиционих периода за поглавље 27 и да се то ради пажљиво, обазриво и без журбе. Мишчевић је указала на значај формирања Министарства заштите животне средине, које ће преузети посао усклађивања, организације за спровођење регулативе и добру имплементацију од централног до нивоа локалне самоуправе.

 „Србија је у претприступним процесима подигла капацитет регулативе и администрације у области заштите животне средине на ниво неопходан за отварање поглавља и постала једина земља кандидат, која је за овако комплексно поглавље добила позив за отварање преговора без претходних услова“, истакао је Марко Чадеж, председник Привредне коморе Србије. „Према оценама Европске комисије, у домаће законодавство пренели смо више од 98 одсто ЕУ директива, више него иједна земља Западног Балкана“, додао је он.

„Из угла пословне заједнице, утолико је значајније што је Србија пре неколико дана добила посебно Министарство за заштиту животне средине и што нови министар први дан прве радне недеље почиње дијалогом са привредом о једном од кључних питања за будућност српске економије“, поручио је председник ПКС.

Ове поруке упућене су на скупу "Животна средина и климатске промене - Обавезе индустрије у процесу приступних преговора у поглављу 27“, који је организовала  Привредна комора Србије у сарадњи са Министарством заштите животне средине и члановима Преговарачке групе 27. На скупу је представљен и правни оквир, посебно значајан за индустрију, како у области индустријског загађења, тако и у областима које се односе на биоцидне производе, хемикалије, квалитет ваздуха и управљање отпадом.