Зелени активиста – млади за животну средину

Зелени активиста – млади за животну средину

zeleniaktivista-logoКонференција “Зелени активиста – млади за животну средину” одржана је данас у организацији Европског омладинског центра у партнерству са Центром за етику, право и примењену филозофију и Српским центром за еколошка истраживања. Скупу су присуствовали представници Министарства пољопривреде и заштите животне средине Републике Србије, Министарства омладине и спорта и Секретаријата за заштиту животне средине Града Београда. Такође, скуп је окупио и 30 представника Канцеларија за младе, удужења младих и за младе из целе Србије који у свом фокусу имају заштиту животне средине.

Влада Републике улаже континуиране и интензивне напоре да стање животне средине доведе на ниво који је комплементаран са стандардима прихваћеним и прописаним у оквиру Европске уније. Република Србија je током претходних година остварила запажен напредак у области животне средине, када је у питању усаглашавање прописа са највишим стандардима и правним тековинама ЕУ.

На састанку је представљен нацрт Националне стратегије за младе 2015-2025, поглавље које се односи на животну средину. Такође размотрена је могућност систематичнијег увођења бриге о животној средини у омладинску политику и начини укључивања младих. Догађај је организован у оквиру пројекта “Зелени активиста – млади за животну средину”, који спроводи Европски омладински центар у партнерству са Центром за етику, право и примењену филозофију и Српским центром за еколошка истраживања. Пројекат се реализује уз подршку програма СЕНСЕ који спроводи Регионални центар за животну средину (РЕЦ). Програм финансира Шведска агенција за међународни развој и сарадњу (СИДА).