Зелена економија у Србији: извори могућности

Зелена економија у Србији: извори могућности

У амбасади Француске у Београду одржана je конференција Зелена економија у Србији: извори могућности у сусрет Конференцији о климатским променама у Паризу.

Државни секретар министарства пољопривреде и заштите животне средине Стана Божовић рекла је да ће ова конференција пружити могућност привредама Србије и Француске да размене искуства о томе на који начин ће се користити зелена економија.

„Морамо ићи у правцу обновљивих избора енергије како бисмо заштитили необновљиве изворе. Зелена економија је и пут ка искорењивању сиромаштва,“ истакла је Божовић.

Државни секретар је изјавила да концепт Зелене економије нуди решења која подстичу развој, друштвену једнакост и решавање неодложних питања животне средине, као и да овај концепт подржава отварање нових радних места и смањење незапослености.

Амбасадор Француске у Србији Кристин Моро истакла је, приликом свечаног отварања конференције, да је зелена економија будућа генерација економија, као и да је 1.122 француска предузећа потписало Декларацију о зеленој економији, од којих су нека данас присутна у Београду.

Амбасада Француске у Србији овај догађај организовала је у сарадњи са Француско-српском привредном и индустријском комором, са Привредном комором Србије и са Привредном комором Зелене Србије у оквиру 21. конференције Уједињених Нација о климатским променама (COP21), која се одржава од 30. новембра до 11. децембра 2015. године, у Паризу, што је кључна етапа која би требало да доведе до постизања новог међународног споразума о клими, који би био примењиван у свим земљама са циљем да се глобално загревање задржи испод 2°C.