Заштита животне средине и ублажавање последица климатских промена заједнички задатак институција, струке и организација цивилног друштва

Заштита животне средине и ублажавање последица климатских промена заједнички задатак институција, струке и организација цивилног друштва

Trivan na sednici Zajednickog konsultativnog odbora (EU-Serbia, Civil Society Joint Cosultative CommitteeМинистар заштите животне средине Горан Триван изјавио је данас да ћемо као држава успети да заштитимо животну средину и ублажимо последица климатских промена само ако ујединимо снаге и знања институција, струке, организација цивилног друштва. Он је то поручио на Петој седници Заједничког консултативног одбора којег чине представници Европског економског и социјалног комитета и социјалних партнера, као и других организација цивилног друштва у Србији (EU-Serbia, Civil Society Joint Consultative Committee).

Ово тело, које је основала Влада Републике Србије, задужено је за праћење реализације Споразума о стабилизацији и придруживању и пружање помоћи Савету за стабилизацију и придруживање у промовисању дијалога и сарадње између социјалних партнера и других организација цивилног друштва у ЕУ и Србији.

Истичући значај заштите животне средине и очувања природе, министар Триван је нагласио да је пошумљавање најефикаснији и најјефтинији начин за ублажавање климатских промена и додао да ће Министарство заштите животне средине интензивно радити на томе. Он је захвалио организацијама цивилног друштва и медијима на томе што су допринели оснивању посебног министарства за ресор заштите животне средине.

Централна тема данашње седнице, одржане у Палати Србија, била је утицај климатских промена. Седници су присуствовали бројни представници организација цивилног друштва, синдиката, Делегације Европске уније у Србији и др.