Започета изградња постројења за пречишћавање воде у општини Рашка

Започета изградња постројења за пречишћавање воде у општини Рашка

Министар заштите животне средине Горан Триван присуствовао је данас свечаности којом је означен почетак радова на изградњи постројења за пречишћавање воде у селу Рвати, општина Рашка. Изградња постројења реализује се у оквиру пројекта водоснабдевања, прикупљања и пречишћавања отпадних вода за општину Рашка који је подржала Европска унија.

„Постројење чија је изградња данас започела, представља један од најзначајнијих инфраструктурних пројеката којим се становништву на подручју општине Рашка обезбеђује чиста пијаћа вода и бољи санитарни и свеукупни услови живота, а Србија приближава европским стандардима у заштити животне средине. Србији је потребно око 300 система за пречишћавање вода, и  подизањем овог постројења ми смо корак ближе  ка том циљу“, рекао је министар Триван.

Честитајући општини Рашка тако значајном подухвату, Триван је указао да је то добар пример добро припремљеног  и изведеног пројекта, какве ће Министарство наставити да подржава. „Овај инфраструктурни подухват значајан је и као израз континуитета рада локалне самуправе, доказ да уколико се ослањамо на резултете претходника, и резултати неће изостати. Након вишегодишњег рада на пројекту, дошло се до његове реализације захваљујући обезбеђеном континутету, као и подршци становншта који су препознали значај заштите животне средине“ истакао је минстар.

Шеф Делегације Европске уније Сем Фабрици поздравио је почетак изградње постројења изражавајући задовољство што ће 12000 становника рашке области добити чисту пијаћу воду, али и квалитетнију, безбедну храну, очуванију природу, а пројекат допринети очувању водотокова Рашке, Западне Мораве и Ибра. „Европска унија доделила је пет милиона евра за реализацију овог пројекта, ради добробити становника Рашке, али и помоћи Србији у процесу придруживања Европској унији. Подршка реализацији овог пројекта део је шире иницијативе ЕУ да помогне Србији у решавању питања пречишћавања отпадних вода и успостављању неопходне инфраструктуре. Постројења за пречишћавање воде подигнута су у Суботици, Шапцу и Врбасу, у току је за град Лесковац, а припремају се пројекти за градове Краљево, Брус, Блаце, Ниш за шта ће ЕУ издвојити 65 милиона евра“, рекао је Фабрици.

Председник општине Рашка Игњат Ракитић нагласио је да ће успостављањем система за водоснабдевање и пречишћавање воде бити унапређена животна средина  становницима Рашке, али и обезбеђене веће развојне шансе, пре свега у области туризма. Председник општине најавио је даље улагање општине у решавање питања отпадних вода на подручју Националног парка Копаоник, Јошаничке бање и Баљевцу.

У оквиру пројекта водоснабдевања, прикупљања и пречишћавања отпадних вода за општину Рашка који је вредан 6,2 милиона евра, биће саграђено постројење за пречишћавање отпадних вода у селу Рвати, изграђен главни канализациони колектор продужена канализациона мрежа ка околним мањим насељима, обновљена постојећа канализациона мрежа и реконструисан систем за снабдевање водом.