Започело с радом постројење за пречишћавање вода у Рашкој

Започело с радом постројење за пречишћавање вода у Рашкој

Mинистар заштите животне средине Горан Триван у присуству председнице Владе Републике Србије Ане Брнабић, шефа Делегације Европске уније амбасадора Сема Фабриција и председника општине Рашка Игњата Ракитића, обишао је данас контролну зграду и постројења у фабрици за прераду отпадних вода у Рашкој.

Постројење за пречишћавање отпадних вода у селу Рвати код Рашке изграђено је у оквиру пројекта које је финансирано из претприступних фондова Европске уније, а који обухвата изградњу главног канализационог колектора, обнову и проширење канализационе мреже и реконструкцију цевовода за снабдевање сировом водом, за шта је уложено преко шест милиона евра.

Премијерка Ана Брнабић је приликом обиласка завршних радова постројења рекла да овај пројекат, завршен у року, представља потврду системског рада Владе Републике Србије у решавању проблема заштите животне средине, и изразила захвалност Европској унији на помоћи у постизању овог значајног корака ка бољој животној средини наших грађана. Потврду посвећености наше Владе за решавање деценијама нагомиланих еколошких проблема, истакла је премијерка, доказује и инвестициони план за 2025. годину који предвиђа око милијарду евра инвестиција само у канализационе мреже и системе за прераду отпадних вода, али ово потврђује и усвајање Преговарачке позиције за Поглавље 27 – заштита животне средине и климатске промене коју је Србија упутила Бриселу, у свом чврстом опредељењу постизања европских стандарда и вредности у заштити животне средине.

Ана Брнабић је нагласила да је Влада Републике Србије одлучна да системским и доследним мерама ефикасно решава еколошке проблеме, што доказују пројекти у области прераде отпадних вода, како би сачували реке за генерације које долазе иза нас. У изградњи постројења за пречишћавање отпадних вода у Рашкој Влада је суфинансирала пројекат са 10 посто у области инфраструктурних радова и 18 посто у опреми, нагласила је премијерка, и навела још низ реализованих инвестиција или оних које су у току у овој области. Све су то веома скупе инвестиције за које је потребна јача економија, истакла је премијерка, али је Србија достигла неопходан економски раст, због чега ће се и заштита животне средине мењати на боље у годинама које долазе.

Министар Горан Триван изразио је задовољство због успешно завршеног пројекта којим ће бити обезбеђена чиста пијаћа вода и савремени санитарни услови за преко 16.000 грађана у овом подручју, и очување водотокова драгоцених српских река Рашке, Западне Мораве и Ибра. Министар је указао да изградња постројења за прераду отпадних вода у Рашкој представља још једну потврду значаја борбе за здравију и чистију Србију, потврду подршке и помоћи Европске уније Србији у постизању европских еколошких стандарда, и рада Владе која је великим бројем система за пречишћавање отпадних вода у инвестиционом плану потврдила колико велики значај придаје овом питању.

Триван је честитао локалном руководству на опредељењу да заштиту животне средине издвоје као приоритетну за решавање и улагање, и најавио помоћ Министарства заштите животне средине, односно Владе Републике Србије у реализацији још два капитална инвестициона пројекта за изградњу постројења за пречишћавање отпадних вода за подручје Копаоника и Јошаничке бање, што ће додатно допринети унапређењу стања животне средине грађана у овом делу Србије. Ово није само идеја, додао је, ми већ радимо на томе, али у току је и изградња још 20 постројења за пречишћавање отпадних вода широм наше земље, нагласио је министар Горан Триван.

Шеф Делегације Европске уније Сем Фабрици је, изражавајући задовољство због ефикасно и успешно завршеног заједничког пројекта, истакао да проблеми загађења животне средине нису специфичност само Србије, већ је то глобално ургентно питање, због чега је Европа установила зелени договор који ће ускоро бити и законодавно формулисан, и уложиће близу један билион евра с циљем да Европа до 2050. године буде неутрална по питању емисије угљеника. Фабрици је додао да Европска унија сличан зелени договор израђује и за регион читавог Балкана, и изразио очекивање да ће Србија дати свој допринос у постизању заједничких зелених циљева.

Изградња постројења за пречишћавање отпадних вода била је приоритет руководства Општине Рашка, јер доноси добробит грађанима Рашке, и бољи квалитет живота, нагласио је председник општине Рашка Игњат Рактић, али оно уједно представља подстицај нашим суграђанима да остају на својим огњиштима борећи се заједнички за бољитак и напредак.