Закон о климатским променама као важан корак за Србију

Закон о климатским променама као важан корак за Србију

IMG_9189Министар заштите животне средине Горан Триван данас је присуствовао на завршној конференцији Твининг пројекта „Успостављање механизма за спровођење Уредбе о механизму мониторинга“. Пројекат, који је званично почео 15. маја 2015. године, спровели су Министарство заштите животне средине Републике Србије, Министарство еколошкe и солидарнe транзицијe Републике Француске и Технички мултидисциплинарни центар за проучавање загађења ваздуха (CITEPA). Пројекат је трајао две и по године, финансирала га је Европска унија, уз суфинансирање од стране Републике Србије (укупно 1.2 милиона евра).

Министар Триван, захвалио је партнерима из Француске,  на помоћи да се Твининг пројекат уради на најбољи могући начин. Објаснио је да он суштински помаже израду Закона о климатским променама који је један од најважнијих закона који ће бити донешен.

„Адаптација на климатске промене условиће промене у свим секторима. Нема сектора и друштва који неће морати да се прилагоди климатским променама и утолико је значај овог пројекта невероватан“, нагласио је Триван.

IMG_9193„Ово је један веома важан корак напред за Србију у погледу прилагођавања не само у погледу климатских промена него и прилагођавања европским стандардима животне средине. Иза овог закона који ће у догледно време бити пред скупштином, следиће читав низ аката, нарочито акциони план, који ће одредити шта ће тачно институције, привреда и остали морати да ураде да би достигли оне стандарде који ће законом бити предвиђени. Било који субјект после периода прилагођавања неће моћи да продаје своје услуге или  производе без да су у то уграђени основни еколошки принципи, укључујући електричну енергију. Овај закон један је од предуслова наше  европске интеграција са једне стране и са друге стране за прилагођавање наше привреде међународним привредним и економоским околностима. Период који је био иза нас био је припрема на ово што долази и Министарство ће свима помоћи, пре свега привреди да се прилагоди оним условима који ће тек доћи.“, изјавио је министар Триван.

Општи циљ пројекта био је подршка Републици Србији у транспоновању и спровођењу законодавства EУ у области климатских промена кроз јачање институционалних капацитета и побољшање инфраструктуре извештавања, ради усаглашавања националног законодавства са законодавством ЕУ у области климатских промена и испуњавања обавеза према захтевима Секретаријата UNFCCC. Главни резултати пројекта су нацрт Закона о климатским променама и унапређени административни и институционални капацитети Министарства заштите животне средине и Агенције за заштиту животне средине Републике Србије.