Заједно у борби против климатских промена

Заједно у борби против климатских промена

Министар заштите животне средине Горан Триван учествовао је у данашњој манифестацији „Климатско село“ која је одржана на Ади Циганлији, у оквиру Недеље климатске дипломатије.

Манифестацијом на Ади завршава се Недеља климатске дипломатије коју су организовали Делегација Европске уније у Србији и неколико амбасада земаља чланица, с циљем представљања примера добрих пракси, развијања дијалога и сарадње у борби против климатских промена, и подстицања на будуће акције.

Министар Триван учествовао је у активностима „Климатског села“, обишао изложбене поставке и упознао се са пројектним идејама за климатске акције које су овом приликом представљене, и учествовао у Климатској вожњи бициклом. Он је том приликом рекао да вожња бициклом указује на практичну страну животне средине, и истакао да, „уколико желите да помогнете себи и свом здрављу, онда водите рачуна о животној средини, возите бицикл“.

„У Србији се све више размишља о животној средини, а климатске промене су парадигма размишљања о будућности. Позивам читаву нашу заједницу да води рачуна о томе да морамо да сачувамо животну средину. Наша земља је у региону који ће бити један од најпогођенијих климатским променама, и зато њена лепота и богатство биодиверзитета могу нестати. Водимо рачуна шта радимо, водимо рачуна о нашој драгој земљи да би она заиста била таква за оне који ће доћи“, поручио је министар Триван.

Заменица шефа Делегације ЕУ у Србији Матеја Норчич Штамцар указала је да је Климатска вожња бицикла око Савског језера симболички израз посвећености климатским акцијама, повезивање идеје о заштити животне средине са идејом здравог живота. „Европска унија као глобални лидер у борби против климатских промена наставиће да ради са другим партнерима на развијању одрживих еколошких политика  за остваривање кључних циљева, као што је смањење емисије гасова са ефектом стаклене баште“, нагласила је.

У оквиру програма који је планиран током ове целодневне манифестације, Министарство заштите животне средине и Програм Уједињених нација за развој - УНДП организовали су „Сајам иновативних идеја“ где су представљена технолошка решења, пословни модели и концепти који ће допринети ублажавању климатских промена у урбаним срединама и побољшању квалитета живота.