Заједно са општинама у решавање актуелних еколошких питања

Заједно са општинама у решавање актуелних еколошких питања

sasatnak TemerinМинистар заштите животне средине у Влади Републике Србије  Горан Триван одржао је данас одвојене састанке са представницима општина Велико Градиште и Темерин, на којима се разговарало о проблемима у заштити животне средине  у овим локалним заједницама  и начинима за њихово решавање.

О највећим еколошким проблемима ових општина, са министром Триваном разговарале су делегације општинских руководстава које су предводили Драган Милић,   председник општине Велико Градиште и Ђуро Жига,  председник Општине Темерин.

Посебно су издвојена питања прераде чврстог отпада, изградње постројења за чишћење и прераду отпадних вода, рециклажних центара и других пројеката од значаја за животну средину у овим општинама. Наглашена  је потреба израде пројектно техничке документације, ревизије постојеће или њеног оперативног спровођења.

Sastanak Veliko gradiste„ Јавно-приватно партнерство је спас за Србију и једно од најбољих решења које треба да примене локалне самоуправе како би очистиле своје општине и спасили грађане од загађености, смећа, отпадних вода  и сваког загађења животне средине. Улагање у животну средину није трошак, то је инвестиција у привреду, у запошњавање у добар и здрав живот грађана“, рекао је министар Триван.

Министар заштите животне средине  нагласио је  да  свака општина, сваки град треба да сагледа еколошке проблеме у својој средини,  посебно кад је реч о загађењу река и језера. Указао је на неопходност  израде пројектно-техничке документације,  а онда и заједничког рада на великим пројектима који се финансирају из државних, покрајинских и локалних буџета и међународних фондова. Ресорно министарство  ће у сарадњи са друим  републичким органима и кроз непосредну комуникацију са колегама из Европске комисије задуженим за заштиту животне средине  пружити подршку општинама  у решавању еколошких  проблема која се тичу суседних земаља које су чланице Европске Уније.