За доступност чисте пијаће воде и санитације

За доступност чисте пијаће воде и санитације

Одржавањем радионице, 15. августа 2018. године обележен је почетак пројекта „Израда Акционог плана за унапређење једнаког приступа водама и санитацији у региону Шумадије и Поморавља“ који реализују Министарство заштите животне средине, Министарство здравља и Регионална агенција за економски развој Шумадије и Поморавља, уз подршку Економске комисије Уједињених нација за Европу (УНЕЦЕ). Овај пројекат представља наставак пројекта ''Самопроцена једнаког приступа води и санитацији у Србији'', који је недавно успешно завршен на територији Шумадијског и Поморавског округа.

Пројекат „Израда Акционог плана за унапређење једнаког приступа водама и санитацији у региону Шумадије и Поморавља“ од великог је значаја за имплементацију циљева Протокола  о води и здрављу, као и међународних уговора, стратегија и осталих националних докумената у области заштите животне средине којима се преносе међународни прописи у национално законодавство, рекла је помоћница министра заштите животне средине Биљана Филиповић Ђушић у свом уводном обраћању.

 Протокол о води и здрављу Србија је ратификовала 2013. године, с основним циљем заштите здравља грађана и унапређења животне средине, што подразумева боље управљање водама. Питање доступности чисте пијаће воде, одрживо коришћење воде као природног ресурса и обезбеђивање квалитета воде ради заштите од обољења која су повезана са водом, кључна су питања заштите животне средине и здравља људи. „Највеће инвестиције у области животне средине потребне су управо у сектору отпада, и у сектору вода. У Србији се за сада пречишћава свега осам до 10 посто отпадних вода, и имамо свега око педесетак система за пречишћавање вода од којих, на жалост, више од половине не функционишу пуним капацитетом. Један од приоритета Министарства јесте да се фокусирамо на област вода и на најквалитетнији начин применимо европске стандарде у овој области“, истакла је Биљана Филиповић Ђушић.

Значај успешне сарадње партнера у пројекту нагласила је др Весна Књегињић, помоћница министра здравља, и најавила да ће позив за учешће у пројекту бити упућен и другим министарствима која могу допринети његовој успешној реализацији. „Последице по здравље које настају деловањем различитих загађујућих материја у животној средини, представљају основ за различите активности и мере које би требало предузети и дефинисати политикама, како би се унапредило стање животне средине, али и како би се утицало на унапређење јавног здравља у Републици Србији“, рекла је Весна Књегињић. „Израда Акционог плана за унапређење једнаког приступа водама и санитацији јесте значајан моменат чији јавно-здравствени ефекти у Србији очекујемо да буду веома видљиви“, закључила је помоћница министра здравља.

„Протокол о води и здрављу први је међународни уговор на глобалном нивоу који регулише употребу воде, и његов основни циљ је обезбеђење здравља и благостања људи бољим управљањем воде“, рекла је Diane Guerrier, представница УНЕЦЕ. „Србија је пример како успоставити равнотежу између локалног и националног нивоа, и остварити интерсекторску сарадњу“, истакла је, високо оцењујући досадашње ангажовање наше земље по овим питањима.

У оквиру програма Радионице, представница Регионалне Агенције за економски развој Шумадије и Поморавља Јасминка Луковић Јагличић, представила је резултате завршеног пројекта ''Самопроцена једнаког приступа води и санитацији у Србији'', који је показао реалну ситуацију по питању једнаког приступа води и санитацији на националном и локалном нивоу, и дао конкретне препоруке за унапређење стања у области географских диспаритета, угрожених и маргинализованих група и финансијске доступности.

На радионици су разматрана упутства за израду акционих планова и различита искуства других земаља у овој области, што ће све допринети даљем раду на изради Акционог плана за унапређење једнаког приступа водама и санитацији у региону Шумадије и Поморавља.