Вујовић: Зелени пројекти важни за будућност, крећемо у изградњу регионалних центра за управљање отпадом

Vujovic rec centri

Вујовић: Зелени пројекти важни за будућност, крећемо у изградњу регионалних центра за управљање отпадом

Србија ће добити осам модерних регионалних и рециклажних центара ка којима ће гравитирати више од 50 градова и општина, изјавила је данас министарка заштите животне средине Ирена Вујовић.

Изградњу зелене инфраструктуре за управљање отпадом у Србији, заједнички финансирају Европска банка за обнову и развој (ЕБРД) и Француска агенција за развој (АФД), за шта је потписан уговор о кредиту у износу од 150 милиона евра, односно 75 милиона са ЕБРД и 75 милиона са АФД. Тиме су створени услови за реализацију прве фазе пројекта, за изградњу четири модерна регионална и рециклажна центара у Ваљеву, Ужицу, Новој Вароши и Сомбору.

IV1Уговоре о реализацији прве фазе пројекта министарка је данас потписала са регионалним директором ЕБРД за западни Балкан Матеом Коланђелијем, и представницима јавно комуналних предузећа која ће управљати регионалним центрима.

- Данас је изузетно значајан дан за Србију и за Министарство које водим. Желим да се захвалим нашим партнерима из ЕБРД и АФД, јер ћемо на основу потписаних уговора у наредној години у четири локалне самоуправе реализовати највеће еколошке пројекте, а то су четири регионална и рециклажна центра за управљање чврстим отпадом. Ка тим центрима ће гравитирати око 30 градова и општина и они ће променити квалитет живота грађана. Хвала партнерима што су разумели наше потребе и што смо брзо смо завршили потписивања и процедуру. Припрема се тендерска документација, а радови нас очекују почетком следеће године – рекла је Вујовић.

Министарка је истакла да је Србија је посвећена решавању питања управљања отпадом и циљевима Зелене агенде, а отварање Поглавља 27 је додатни подстицај да се још брже ради. Према њеним речима, бенефити оваквих пројеката  су вишеструки, а зелене инвестиције су важне за будућност Србије.IV 2

Матео Kоланђели, директор ЕБРД за Западни Балкан и директор канцеларије у Србији, истакао је да ЕБРД подржава Србију да унапреди своју еколошку инфраструктуру.

- Модернизација система управљања отпадом и повећање стопе рециклирања, кључни су за смањење загађења, стварање могућности у циркуларној економији и приближавање Србије стандардима ЕУ. Задовољство нам је што ћемо проширити сарадњу са Министарством заштите животне средине, надовезујући се на искуство са пројектима изградње депоније и система за производњу енергије из отпада у Винчи, и што удружујемо снаге са АДФ-ом на овом важном пројекту – рекао је Коланђели.

Директор АФД за Европу, Блиски исток и Азију Филип Орлианж је истакао да је АФД поносна на ефикасно партнерство успостављено са Владом Србије и ЕБРД у циљу повећања инвестиција у зелену инфраструктуру.

- Овај пројекат ће грађанима Србије донети конкретне резултате у смислу побољшања услуга управљања отпадом и очувања животне средине. Наставићемо да енергично улажемо у наредним месецима и годинама у ова кључна питања у Србији и региону, кроз све финансијске и техничке алате које нуди Група АФД – рекао је он.

Амбасадор Француске у Србији Пјер Kошар је рекао да је ово трећа кредитна линија коју је АФД потписао у Србији и део је ширег приступа Француске подршци Зелене агенде Србије, у складу са њеном ЕУ перспективом.