Вујовић: Већ у следећој грејној сезони Ваљевци ће дисати чистији ваздух

Вујовић: Већ у следећој грејној сезони Ваљевци ће дисати чистији ваздух

Вујовић: Већ у следећој грејној сезони Ваљевци ће дисати чистији ваздух

Министарка заштите животне средине Ирена Вујовић обишла је данас „Топлану Ваљево“, која ће након грејне сезоне бити реконструисана, што ће Ваљевцима у великој мери смањити проблем аерозагађења, јер ће топлана уместо мазута користити еколошки прихватљивији гас.

Вујовић: Већ у следећој грејној сезони Ваљевци ће дисати чистији ваздухВујовић је истакла да ће ресорно министарство подржати овај пројекат са 80 милиона динара.

- Кад се заврше сви радови укључујући и топловод, створиће се услови да се на градску топлану прикључе и „Завод за јавно здравље“, “Национална служба за запошљавање“ и „Историјски архив“, али и мањи објекти у близини. Очекујем да ће већ у следећој грејној сезони, грађани Ваљева дисати осетно чистији ваздух – рекла је она.

Министарство ће, додала је, подржати и пројекте озелењавања у овом граду са четири милиона динара.

Вујовић: Већ у следећој грејној сезони Ваљевци ће дисати чистији ваздух- Одвојили смо значајна средства за смењење аерозагађења широм Србије, која смо локалним самоуправама ставили на располагање кроз конкурсе. Желим да похвалим градоначелника Гојковића и његов тим, који су једнаком брзо реаговали и припремили добре пројекте, на основу којих смо Ваљеву одобрили укупно 84 милиона динара. Оно што је наш захтев ка свима који су добили средства, јесте да заврше радове до следеће грејне сезоне - рекла је Вујовић.
Министарка је истакла да је у плану и дугурочно решавање проблема отпада у Ваљеву и у целом региону, што ће се реализовати изградњом регионалног центра за управљање отпадом Колубара-Каленић, пројектом вредним 26 милиона евра.

- Планирано је да регионални центар третира отпад из 11 локалних самоуправа, а постоји могућност да се прикључи још њих четири. Тако решавамо проблем управљања отпадом за регион у којем живи више од пола милиона становника. А сав отпад ће бити третиран по европским стандардима. Мислим да грађани Ваљева треба да буду задовољни, јер су пред нама велики и важни еколошки пројекти за овај крај – поручила је Вујовић.