Вујовић у Убу, обележен почетак радова на изградњи регионалног центра за управљање отпадом, највећег еколошког пројекта у Србији

Вујовић Уб 1

Вујовић у Убу, обележен почетак радова на изградњи регионалног центра за управљање отпадом, највећег еколошког пројекта у Србији

Министарка заштите животне средине Ирена Вујовић присуствовала је данас, заједно са председницом Владе Аном Брнабић и председником општине Уб Дарком Глишићем, обележавању почетка радова на изградњи регионалног центра за управљање отпадом „Еко Тамнава“ у селу Каленић у општини Уб – највећег зеленог пројекта који се реализује у Србији.

Вујовић Уб 2

Вујовић Уб 3Обележавању почетка радова присуствовали су и амбасадор Француске у Србији Пјер Кошар, директор Регионалне канцеларије за Западни Балкан Француске агенције за развој (АФД) Арно Дофен, директор Регионалне канцеларије за Западни Балкан Европске банке за обнову и развој (ЕБРД) Матео Коланђели, као и градоначелници и председници општина свих 15 локалних самоуправа које су део овог значајног пројекта.

Вујовић је захвалила премијерки Брнабић што је препознала проблем неадекватног управљања отпадом и поставила га као приоритет Владе Србије.

Вујовић Уб 4„Сви смо уложили огроман напор како бисмо поставили чврсте темеље и кренули у системско решавање овог проблема и зато смо данас овде. Данас креће изградња највећег регионалног центра за управљање отпадом у Србији, где ће се на најсавременији начин третирати више од 260.000 тона отпада колико се годишње генерише на територији 15 градова и општина које ће гравитирати ка центру. Ово је највећи еколошки пројекат, који је уједно био и највећи изазов, али којим смо показали да 15 градова и општина функционише као једно, јер сви желе бољи квалитет живота за своје грађане“, рекла је Вујовић.

Вујовић Уб 5Министарка је навела да ће ка регионалном центру „Еко Тамнава“ гравитирати следеже локалне самоуправе - Уб, Ваљево, Осечина, Лајковац, Мионица, Љиг, Коцељева, Владимирци, Барајево, Лазаревац, Обреновац, Мали Зворник, Лозница, Крупањ и Љубовија – у којима живи више од пола милиона грађана.

Вујовић је истакла да изградња овог центра потврђује да држава жели да улаже у зелену инфраструктуру. Према њеним речима, ово је један од шест регионалних и рециклажних центара који ће се градити широм Србије, из кредитне линије партнера на пројекту АФД и ЕБРД.

Вујовић Уб 6