Вујовић у Темерину: Настављамо са пошумљавањем Србије

sadnice

Вујовић у Темерину: Настављамо са пошумљавањем Србије

Повећање процента пошумљености Србије је један од стратешких циљева, који доприноси унапређењу квалитета живота грађана, а препознат је и у Зеленој агенди којој смо посвећени, изјавила је данас министарка заштите животне средине Ирена Вујовић у Темерину, где је присуствовала акцији садње у „Старом парку“.

Вујовић је истакла да је Споменик природе „Стари парк“ у Темерину од данас богатији за око 70 нових садница.

irena

 

- У „Старом парку“ који је изузетно значајан пре свега због своје историје, али и заштите под којом је, садимо висока стабала, стара око десет година. Хвала руководству ошштине Темерин што је препознало значај овог парка и што су кандидовали пројекат садње на конкурсу Министарства. Пошумљавање је само прва фаза, јер је у плану реконструкција „Старог парка“ за коју ће бити одвојена значајна средства. Када говоримо о пошумљавању, у претходној години су у фокусу биле општине и градови са територије Војводине. Од укупно 38 локалних самоуправа којима смо доделили средства у ове сврхе, њих 40 одсто је у Војводини. Улагаћемо у ове пројекте и у наредном периоду, јер је пошумљавање изузетно важна мера за побољшање квалитета ваздуха и животне средине – рекла је Вујовић.

radnici

 

Министарка је истакла да Темерин очекују и други значајни пројекти, а најважнија је изградња постројења за прераду отпадних вода са пратећом канализационом мрежом.

- У овом моменту се интензивно ради на пројектовању, како би могли да кренемо у изградњу канализационе мреже и постројења. Данас сам разговарала са председником општине Младеном Зецом и о другим еколошким проблемима у Темерину, а то су дивље депоније. Министарство ће ускоро расписати конкурс за доделу средстава за уклањање сметлишта, и то је добра прилика да се кандидују пројекти и проблем реши уз подршку државе. Изузетно је важно да једном очишћене локације заједно чувамо како би остале чисте. Ако заједно негујемо природу, можемо и да је сачувамо за будуће генерације – рекла је Вујовић.

irena